Het is voor huishoudens vaak lastig om de juiste keuze te maken bij het afsluiten van een nieuw energiecontract. Deze keuze wordt onder andere bemoeilijkt door onduidelijkheid over wederverkopers, volmachten en opzegvergoedingen. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) adviseert consumenten om nooit tijdens een ongevraagd telefoontje akkoord te gaan met een nieuw energiecontract en nooit zomaar een (digitale) handtekening te zetten voor een volmacht. Wilt u een energiecontact afsluiten via een wederverkoper? Doe dit dan alleen als je weet namens welke leverancier de wederverkoper het aanbod doet en wat de voorwaarden zijn.
ACM: Onduidelijkheid over wederverkopers en opzegvergoedingen bemoeilijkt goed geïnformeerde keuze voor nieuw energiecontract

“Het kiezen van een energiecontract is voor consumenten al ingewikkeld genoeg. Het is voor consumenten vaak niet duidelijk hoe hoog een eventuele opzegvergoeding wordt en bij welke leverancier ze eigenlijk een contract afsluiten. Een energiecontract is een ingewikkeld product, dat zich niet leent voor verkoop via de telefoon”, zegt Manon Leijten, bestuurslid van de ACM.
Wederverkopers
Veel energieleveranciers werken om klanten te werven samen met zogenoemde ‘wederverkopers’. Wederverkopers zijn bedrijven die namens een energieleverancier contracten verkopen aan consumenten en andere kleinverbruikers. Wederverkopers mogen niet doen alsof zij zelf energieleverancier zijn en het moet voor klanten altijd duidelijk zijn dat zij te maken hebben met een wederverkoper. Dit betekent dat de naam van de vergunninghoudende leverancier duidelijk op het contract en op de website moet staan en dat de wederverkoper hier ook duidelijk over moet zijn in alle communicatie met een (potentiële) klant. Uit onderzoek van de ACM blijkt dat wederverkopers vaak niet duidelijk maken voor welke energieleverancier zij werken. Hierdoor weten klanten niet bij welke vergunninghoudende leverancier zij eigenlijk een contract hebben.
Volmachten
Er zijn wederverkopers die klanten direct benaderen namens een specifieke leverancier, maar er zijn ook wederverkopers die gebruik maken van volmachten. De consument wordt dan bijvoorbeeld in een telefoongesprek gevraagd een volmacht te tekenen. Met deze volmacht kan de wederverkoper zonder verder overleg namens de consument een energiecontract afsluiten bij een vergunninghoudende energieleverancier. Hierdoor kan het gebeuren dat een consument bij het tekenen van de volmacht niet weet bij welke vergunninghoudende leverancier hij een contract krijgt. Ook kunnen consumenten na het tekenen van de volmacht ongevraagd overgezet worden naar een andere leverancier. Consumenten die een volmacht hebben getekend kunnen deze op ieder moment weer intrekken. Na intrekking mogen consumenten weer zelf bepalen bij welke energieleverancier zij een contract afsluiten.
Onduidelijkheid over opzegvergoedingen
De ACM heeft onderzoek gedaan naar de opzegvergoedingen die klanten met een contract met een vaste prijs en vaste looptijd moeten betalen als zij een energiecontract voor het einde van die looptijd opzeggen. Uit dit onderzoek blijkt dat het voor consumenten vaak niet duidelijk is hoe hun energieleverancier de opzegvergoeding berekent. Consumenten kunnen de hoogte van de opzegvergoeding hierdoor niet goed controleren en kunnen geen weloverwogen keuze maken over het voortijdig beëindigen van hun contract. Uit het onderzoek blijkt ook dat consumenten bij telefonische verkoop van energiecontracten vaak verkeerd worden voorgelicht over opzegvergoedingen. Bedrijven die een nieuw contract willen verkopen waarschuwen dan bijvoorbeeld niet dat een klant mogelijk een opzegvergoeding moet betalen. Aan de andere kant zijn er ook leveranciers die hun klanten willen behouden en daarom dreigen met hoge opzegvergoedingen of onjuiste informatie.
Energieleveranciers moeten klanten goed en tijdig informeren over de hoogte van de opzegvergoeding als zij overstappen door een contract met een met een vaste prijs en een vast looptijd vroegtijdig op te zeggen. De ACM zet het onderzoek naar opzegvergoedingen de komende tijd voort en zal maatregelen nemen als blijkt dat energieleveranciers de regels niet naleven. Daarnaast heeft de ACM energieleveranciers er op gewezen dat zij ervoor verantwoordelijk zijn dat het voor klanten duidelijk is bij welke energieleverancier zij een contract afsluiten. De ACM ziet hier op toe.
Bron: acm.nl
Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel?
Neem dan contact met ons op.