Wilt u een Functionaris Gegevens- bescherming inhuren?

Bij ons huurt u eenvoudig een externe Functionaris Gegevensbescherming in

Door onze jarenlange ervaring als compliance specialist op het gebied van privacy en klantcontact kunnen onze collega’s u uitstekend van dienst zijn. Maandelijks zal de FG een vast aantal uren bij u aanwezig zijn om de privacy werkzaamheden voor uw organisatie uit te voeren en toezicht te houden op de naleving van de regels uit de AVG. Zo heeft uw organisatie altijd AVG advies op maat.

Neem contact met ons op.

Wat is een Functionaris Gegevensbescherming?

Een Functionaris Gegevensbescherming (ook wel FG genoemd en soms een AVG functionaris) is een onafhankelijk persoon die binnen de organisatie toezicht houdt op zowel de toepassing als naleving van de Algemene verordening gegevensbescherming (de AVG). Naast het toezicht houden heeft de FG ook een adviserende rol bij alle processen waarin persoonsgegevens worden gebruikt, zodat u als organisatie zal voldoen aan de AVG. Een FG is het aanspreekpunt voor de Autoriteit Persoonsgegevens (AP), het aanmelden van de Functionaris Gegevensbescherming bij de AP is dan ook een vereiste.

Wat doet een Functionaris Gegevensbescherming?

De taken en verantwoordelijkheden van een FG zijn opgenomen in de AVG wetgeving. Doordat veel afdelingen binnen uw organisatie te maken hebben met de verwerking van persoonsgegevens zal een Functionaris Gegevensbescherming organisatie breed actief zijn. De taken zoals opgenomen in de AVG:

  • Het informeren en adviseren van medewerkers van een organisatie omtrent gegevensbescherming en de AVG.
  • Toezicht houden op de naleving van de AVG en het privacy beleid van de organisatie.
  • Optreden als contactpersoon voor de Autoriteit Persoonsgegevens (AP).
  • Adviseren bij de uitvoering van Privacy impact assessments (PIA).
  • Adviseren over het Data Protection Impact Assessment (DPIA).

De exacte invulling van de rol Functionaris Gegevensbescherming kan qua taken en verantwoordelijkheden per organisatie verschillen. Overige taken Functionaris Gegevensbescherming kunnen zijn dat de FG een AVG audit of een AVG check uit kan voeren. Voorafgaand aan een samenwerking zullen wij altijd de invulling van een externe AVG Functionaris voor de Gegevensbescherming met u afstemmen.

Wanneer is een Functionaris Gegevensbescherming verplicht?

Op grond van de Algemene verordening gegevensbescherming is een Functionaris Gegevensbescherming in onderstaande situaties verplicht.

  • Voor overheidsinstanties en publieke organisaties.
  • Wanneer organisaties vanuit hun kernactiviteiten op grote schaal individuen volgen of diens activiteiten in kaart brengen.
  • Wanneer een organisatie op grote schaal bijzondere persoonsgegevens verwerkt.

Functionaris gegevensbescherming extern inhuren?

Denkt u na over het aanstellen van een Functionaris Gegevensbescherming? Bij DMCC huurt u eenvoudig een externe Functionaris Gegevensbescherming in voor een bepaald aantal uur per maand. Voorafgaand aan de samenwerking zullen wij met elkaar afstemmen welke verantwoordelijkheden de FG heeft en welke werkzaamheden de FG zal uitvoeren.

Benieuwd of een externe FG interessant is voor uw organisatie? Vraag gratis en vrijblijvend een consult aan.

Wat is het verschil tussen een FG (Functionaris Gegevensbescherming), een Remote Privacy Officer (RPO) en een Privacy Consultant?

Wij hebben de kennis en ervaring om u bij te staan met al uw privacy vraagstukken en uitdagingen. Afhankelijk van de inhoud van uw verzoek, kunnen onze consultants u ondersteunen in verschillende hoedanigheden: als RPO (Remote Privacy Officer), Functionaris Gegevensbescherming (FG) of Privacy Consultant. Wat het verschil is tussen deze drie leggen wij hieronder uit.

  • Functionaris Gegevensbescherming (FG)
    Dit is de enige functie waarbij de taken en bevoegdheden zijn vastgelegd in de AVG. De FG is onafhankelijk van de organisatie en mag dan ook geen instructies ontvangen bij de uitvoering van zijn/haar taken. De FG houdt binnen de organisatie toezicht op zowel de toepassing als naleving van de Algemene verordening gegevensbescherming. Bovendien is de FG ook het aanspreekpunt voor de Autoriteit Persoonsgegevens. Sommige organisaties zijn op basis van de AVG zelfs verplicht een FG aan te stellen, anderen kunnen dit op vrijwillige basis doen. U kunt hier meer lezen over de rol van de FG.
  • Remote Privacy Officer (RPO)
    Een (Remote) Privacy Officer heeft ook veel kennis van privacy wet- en regelgeving. De RPO is adviserend én ondersteunend. De RPO kan een FG bijstaan in de uitvoering van diens taken. Maar een RPO kan ook zelfstandig vraagstukken afhandelen die niet per se door een FG hoeven te worden uitgevoerd. Het staat bedrijven vrij de functie van een RPO in te vullen, want dit is niet wettelijk vastgelegd. Onze Remote Privacy Officers kunt u inhuren voor een vast aantal uren per week of per maand om u te ondersteunen bij al u privacy vraagstukken. Meer informatie over de RPO kunt u hier vinden.
  • Privacy Consultant
    Het kan ook voorkomen dat u graag advies of ondersteuning wilt bij één of enkele losstaande privacy vraagstukken, die relatief spoedig beantwoord kunnen worden. Dit zijn dan vragen die niet specifiek in de rol van een FG of RPO beantwoord hoeven te worden. In dit geval kan DMCC een Privacy Consultant toewijzen aan uw organisatie, die de betreffende vraag voor u gaat beantwoorden. Meer informatie over de Privacy Consultant kunt u hier vinden.

Wij werken o.a. voor:

Onze DMCC Remote Privacy Officer is echt betrokken bij onze organisatie en helpt ons met het vinden van praktische en haalbare oplossingen voor privacy vraagstukken.

Vogelbescherming Nederland
Plaatje of logo voor Vogelbescherming Nederland
DMCC snapt privacy en marketing. Ze weten wat niet mag, en kijken naar wat er wél kan. Met onze DPO kunnen we flexibel gebruik maken van deze expertise.

Decathlon Nederland
Plaatje of logo voor Decathlon Nederland
DMCC weet privacy leuk te maken. Door met veel enthousiasme en praktijkvoorbeelden de materie in normale mensentaal uit te leggen. Leontien en haar collega’s komen altijd hun afspraken na en doen dit op een persoonlijke en doortastende wijze

Nationaal Jeugdfonds Jantje Beton
Plaatje of logo voor Nationaal Jeugdfonds Jantje Beton
Ik werk al bijna 10 jaar met DMCC samen. DMCC heeft ons in deze periode zeer bruikbare handvatten gegeven om onze compliance processen naar een hoger plan te tillen. Dit is en blijft een continu proces. DMCC laat zich in dit proces zien als een echte partner waar je bijna letterlijk 24 uur per dag terecht kan voor raad of voor het beantwoorden van vragen.

Goede Doelen Loterijen
Plaatje of logo voor Goede Doelen Loterijen
Hele prettige samenwerking waarin veel ruimte is voor onze specifieke wensen, zoals reports en inzichten. Een ervaren sparringpartner die meedenkt om de next step te maken en ons proactief informeert over veranderingen in wet- en regelgeving. En altijd bereid en bereikbaar voor inhoudelijke vragen. Grote passie voor het vak, de branche en de klant.

Vattenfall
Plaatje of logo voor Vattenfall