Ga naar de inhoud

Informatievoorziening consumentenmarkt voor energie

De energiemarkt: een dynamisch landschap met tal van aanbieders, complexe contracten en wisselende prijzen. Voor het verkopen van energiecontracten gelden verschillende regels en verplichtingen. Die staan onder andere in de zienswijze Informatievoorziening bij Energieverkoop van de Autoriteit Consument & Markt. Ook wel bekend als het ‘Aanbod op Maat’.

 

Aanbod op Maat

Deze zienswijze bevat heldere regels die energieleveranciers verplichten om (potentiële) klanten te informeren over:

  • Heldere tarieven: duidelijke en transparante informatie over energietarieven, contractvoorwaarden, looptijden, opzegtermijnen en alle andere relevante details.
  • Eenduidige taal: de zienswijze hanteert een lijst met geharmoniseerde begrippen en uitleg, die misverstanden en onduidelijkheid wegneemt.
  • Gepersonaliseerde aanbiedingen: leveranciers stellen een concreet Aanbod op Maat op, rekening houdend met het unieke verbruiksprofiel van de consument, locatie en specifieke behoeften.

 

Voor wie geldt het Aanbod op Maat?

Het Aanbod op Maat is van toepassing op alle spelers op de energiemarkt, inclusief:

  • Traditionele leveranciers
  • Wederverkopers
  • Prijsvergelijkers
  • Energiecollectieven
  • Tussenpersonen

 

Verdere wet- en regelgeving

Naast de zienswijze Informatievoorziening bij Energieverkoop moeten energieaanbieders ook de regels uit de Gas- en Elektriciteitswet 1998 naleven. Branchevereniging Energie-Nederland heeft de praktische implicaties van de wetgeving vastgelegd in een gedragscode.

 

E-learning voor de energiesector:

Verdiep u en uw organisatie in de regels en verplichtingen rondom energieverkoop met een e-learningmodule specifiek gericht op de energiesector. Deze kan zelfs op maat worden aangepast, zodat uw medewerkers altijd op de hoogte blijven van de laatste wet- en regelgeving. Lees hier meer over de e-elearning.

Arjen van Eeuwen
Leontien Heck-Daum
Jitty van Doodewaerd

Alles weten over wetten en regels voor energieverkoop?

In onze e-learnings leggen wij dit op een begrijpelijke & praktische manier uit

Gratis versie aanvragen

Is uw vraag nog niet beantwoord?

Stel uw vraag over de Informatievoorziening consumentenmarkt voor energie aan onze experts.

Stel uw vraag