Ga naar de inhoud

Informatievoorziening consumentenmarkt voor energie

Voor het verkopen van energiecontracten gelden verschillende regels en verplichtingen. Die staan onder andere in de zienswijze Informatievoorziening bij Energieverkoop van de Autoriteit Consument & Markt. Ook wel bekend als het ‘Aanbod op Maat’.

Regels voor energieleveranciers

In de zienswijze staan alle regels over hoe energieleveranciers hun (potentiële) klanten informeren over bijvoorbeeld prijzen en contracten. Maar ook dat een aanbieder een aanbod op maat moet doen. Dat wil zeggen dat hij de consument een concreet aanbod doet, dat is gebaseerd op de persoonlijke situatie van die consument.

 

Belangrijk is ook dat alle aanbieders een aanbieding op dezelfde manier moeten doen. Zodat een consument verschillende aanbiedingen begrijpt en goed kan vergelijken. Daarvoor bevat de zienswijze ook een lijst met geharmoniseerde begrippen met uitleg.

Aanbod op Maat geldt voor iedereen

Het Aanbod op Maat geldt voor alle aanbieders. Oók voor ondernemers die niet zelf de vergunning houdende leverancier zijn, zoals wederverkopers, prijsvergelijkers, energiecollectieven en andere tussenpersonen.

Meerdere verplichtingen energieaanbieders

Naast de zienswijze Informatievoorziening bij Energieverkoop moeten energieaanbieders ook de regels uit de Gas- en Elektriciteitswet 1998 naleven. Branchevereniging Energie-Nederland heeft de praktische implicaties van de wetgeving vastgelegd in een gedragscode.

 

Meer weten over de regels voor energie verkoop? Bekijk onze e-learning speciaal voor de energiesector, deze kunnen wij eventueel ook op maat aanpassen voor uw organisatie.

Arjen van Eeuwen
Leontien Heck-Daum
Jitty van Doodewaerd

Alles weten over wetten en regels voor energieverkoop?

In onze e-learnings leggen wij dit op een begrijpelijke & praktische manier uit

Gratis versie aanvragen

Is uw vraag nog niet beantwoord?

Stel uw vraag over de Informatievoorziening consumentenmarkt voor energie aan onze experts.

Stel uw vraag