Ga naar de inhoud

Wet op het financieel toezicht

De Wft betekenis is de Wet op financieel toezicht. Toezicht op financiële instellingen zorgt voor bescherming van consumenten en bedrijven. De Wet financieel toezicht (wft) beschrijft hoe toezicht wordt gehouden.

 

In de Wet op het financieel toezicht (Wft) is een groot aantal regels en voorschriften voor de financiële sector / markten en het toezicht daarop samengebracht. Zodat de financiële markten meer doelgericht, marktgericht en inzichtelijk worden. Naast regels over toezicht, vergunningen en integriteit, geeft de wet ook regels hoe banken met consumenten moeten omgaan.

Zorgvuldige advisering

Consumenten kunnen zich vaak moeilijk een beeld vormen van de verschillende financiële producten en de risico’s die daaraan verbonden zijn. Banken moeten hen daarom goed en zorgvuldig adviseren. Zo zegt de Wft dat de informatie die een financiële onderneming verstrekt correct, duidelijk en niet misleidend moet zijn. Maar de informatie moet ook evenwichtig zijn: met relevante voor- én nadelen en de risico’s van het product.

Wft-vakbekwaamheid

Financiële dienstverleners zijn ook wettelijk verplicht de vakbekwaamheid van hun medewerkers aan te tonen en borgen. Dat geldt ook voor medewerkers die externe klantcontacten verzorgen. Zo moeten bijvoorbeeld de financieel adviseur en verkopers van goederen op afbetaling voldoen aan informatievereisten en in uitzonderlijke gevallen over vakbekwaamheidsdiploma’s beschikken.

 

Meer weten over de wet- en regelgeving die geldt voor de financiële sector? Bekijk dan onze finance pagina in de kennisbank. Mocht u naar aanleiding van deze Wft informatie nog meer willen weten over de regels vanuit de Wet op het financieel toezicht, stel ons deze dan vrijblijvend of bekijk onze e-learnings en klassikale trainingen.

Arjen van Eeuwen
Leontien Heck-Daum
Jitty van Doodewaerd

Heeft u een vraag over deze wet?

Onze experts beantwoorden uw vraag binnen één werkdag

Stel uw vraag

Is uw vraag nog niet beantwoord?

Stel uw vraag over de Wet op het financieel toezicht aan onze experts.

Stel uw vraag