Ga naar de inhoud
15 februari 2021 • Nieuws

3,2 miljard wachtwoorden uit oude hacks online in ‘megalek’

Hackers hebben een groot ‘megalek’ van meer dan 3 miljard gebundelde gebruikersgegevens online geplaatst. De ‘Compilation of Many Breaches’ (COMB) is een verzameling van gegevens die hackers de afgelopen jaren afhandig maakten bij verschillende websites, zoals Netflix en LinkedIn, schrijft BGR. De hackers bundelden zo’n 3.2 miljard e-mails met wachtwoorden en plaatsten die online. Dat maakt het vermoedelijk een van de grootste datalekken tot nog toe.

security-2168234_1920

De nieuwssite CyberNews kreeg de gegevens in handen en bouwde een website waarop je kan checken of je e-mail gelekt is. De site bevat niet alleen gegevens uit het megalek, maar van in totaal 15 miljard accounts waarvan de informatie op straat ligt.

Lekbundels

Eens in de zoveel tijd bieden hackers dit soort lekbundels te koop aan op internet, of worden ze gratis online geplaatst. Ze verzamelen daarvoor databases die al eerder te koop zijn aangeboden of op speciale forums te downloaden zijn.

In het geval van COMB gaat het in ieder geval over zo’n 117 miljoen accountgegevens uit een LinkedIn-hack in 2012.

Zoeksites als HaveIBeenPwned houden bij welke accounts precies gekraakt zijn. Vind je je eigen e-mailadres terug op een van deze sites, dan is het raadzaam je wachtwoord te veranderen en tweestapsverificatie aan te zetten voor al je accounts.

Lees meer op rtlnieuws.nl


Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel?

Neem dan contact met ons op.