Ga naar de inhoud
6 april 2021 • Nieuws

533 miljoen persoonlijke gegevens van Facebook-gebruikers liggen op straat

Een hacker heeft zaterdag de telefoonnummers en persoonlijke gegevens van honderden miljoenen Facebook-gebruikers op internet gezet, waaronder 5,6 miljoen Nederlanders en 3,1 miljoen Belgen.

facebook-3324207_1920

Het gaat om gegevens van 533 miljoen Facebook-gebruikers uit 106 landen, waaronder alleen al 32 miljoen Amerikanen, 11 miljoen gebruikers uit het VK en 6 miljoen gebruikers in India. Nederland telt ruim 10 miljoen gebruikers. Van de helft daarvan zijn dus gegevens beschikbaar.

Wachtwoorden zijn niet gelekt, wel zijn via een online forum volledige namen, geboortedata, telefoonnummers en e-mailadressen gepubliceerd, oftewel informatie die Facebook vrienden ook zouden kunnen achterhalen. Onduidelijk is of ook gegevens zijn achterhaald van Facebook gebruikers die hun account hebben afgeschermd. Criminelen zouden de gegevens evenwel kunnen gebruiken om Facebook gebruikers te misleiden of om spam te sturen.

Het bestand, waarvan de ontdekker Alon Gel van beveiliger Hudson Rock de locatie vooralsnog geheim houdt, wordt gratis aangeboden. In januari werd het nog tegen betaling aangeboden via Telegram.

Daarnaast betreft het informatie van een paar jaar geleden. Facebook heeft het lek naar eigen zeggen in 2019 gedicht.

Lees meer op emerce.nl


Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel?

Neem dan contact met ons op.