Nieuws

Belgische Privacycommissie dreigt met hoge boetes voor afluisteren tv-gebruik

05.01.2018

De Belgische Privacycommissie waarschuwt bedrijven die via apps op de smartphone afluisteren waar naar wordt gekeken op tv, dat ze hoge boetes tegemoet kunnen zien voor inbreuk op privacy. De commissie wil vanaf 28 mei, wanneer via landelijke wetgeving de Europese privacy-verordening GDPR van kracht wordt, de nieuwe bevoegdheden krachtdadig inzetten. Dat schrijft de krant De Tijd.

Volgens de Privacycommissie maken honderden apps gebruik van software van het bedrijf Alphonso om via de smartphone van mensen te kunnen luisteren naar welke tv-programma’s er gekeken wordt. Daarbij baseert de commissie zich op onderzoek van de new York Times. 

Privacyschending via afluisteren tv-gebruik

Volgens Alphonso kan de software geluiden perfect onderscheiden van echte gesprekken. De tv klinkt zachter en zendt ook geluiden uit op een frequentie die hoorbaar is voor de software maar niet voor mensen. Er zit echter een foutmarge in, waardoor ook gesprekken afgeluisterd kunnen worden. Bovendien kunnen ook mensen afgeluisterd worden die apps geen toegang hebben verleend tot de microfoon op hun mobieltje. Dat valt onder privacyschending.

Tot nu toe konden Europese privacytoezichthouders weinig doen tegen bedrijven van buiten de EU. Dat verandert nu de GDPR van kracht wordt. Bedrijven die de privacywetgeving dan met de voeten treden, mogen hoge boetes verwachten. Consumenten kunnen voor de nonchalante omgang met hun data ook een schadevergoeding eisen. Als het echt te erg wordt, kan de commissie zelfs een app verbieden.

Bron: Telecompaper.com