Nieuws

EU dreigt Privacy Shield overeenkomst te staken

01.08.2018

Het Europees Parlement dreigt de Privacy Shield overeenkomst per 1 september te staken indien de Verenigde Staten (VS) zich niet volledig aan het akkoord houdt. Het land krijgt tot eind oktober de tijd een ombudsman aan te stellen die klachten van Europese consumenten behandelt.

Dit schrijft Eurocommissaris Vera Jourova van Justitie en Consumentenrechten in een brief gericht aan het Amerikaanse ministerie van Economische Zaken die is ingezien door The Financial Times. De Privacy Shield is sinds juli 2016 van kracht en is gericht op zowel het verplaatsen als opslaan van data van consumenten tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten. De overeenkomst geeft Amerikaanse en Europese bedrijven de mogelijkheid data vrij te transporteren over de Atlantische oceaan. Het akkoord werd in het leven geroepen nadat het eerdere Safe Harbour verdrag ongeldig werd verklaard.

Ombudsman

Als onderdeel van de overeenkomst is afgesproken dat de VS een ombudsman benoemt die klachten van Europese burgers in behandeling neemt. Dit is tot nu toe echter niet gebeurd. Jourova meldt in de brief gericht aan het Amerikaanse ministerie van Economische Zaken dat de Verenigde Staten tot eind oktober de tijd krijgt alsnog een ombudsman aan te stellen.

Indien de VS niet op tijd aan deze eis voldoet, dreigt Jourova de overeenkomst te staken. In een toelichting aan The Financial Times meldt de Eurocommissaris nog niet zo ver te willen gaan het verdrag volledig op te schorten.

Resolutie

De stap volgt op het goedkeuren van een Europese resolutie in juni waarin wordt opgeroepen de Privacy Shield overeenkomst te staken indien de VS zich niet voor 1 september volledig aan dit akkoord houdt. Europarlementariërs willen dat het akkoord gestaakt blijft totdat de VS zich wel aan deze afspraken houdt. Ook wijzen de parlementariërs erop dat het recente dataschandaal met Facebook en Cambridge Analytica het belang benadrukt de naleving van het akkoord beter te monitoren.

Bron: executive-people.nl