Nieuws

Geplaagde privacyautoriteit tot na zomer zonder nieuwe bestuurders

06.08.2018

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) staat met de inwerkingtreding van de nieuwe Europese privacyregels voor de grootste uitdaging in haar geschiedenis, maar heeft voorlopig nog geen nieuw bestuur. Voor de twee openstaande bestuursplekken bij de door interne onrust geplaagde organisatie verwacht minister Sander Dekker voor Rechtsbescherming pas na de zomer vacatures. Dat schrijft De Volkskrant.

Tot voor kort had de AP een tweekoppig bestuur. Dat is met de komst van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) uitgebreid naar drie, maar nog voordat het derde lid was gevonden vertrok bestuurslid Wilbert Tomesen. Daardoor bestaat het bestuur nu slechts uit één persoon, voorzitter Aleid Wolfsen.

Kamer kritisch

Kamerleden bekritiseren de gang van zaken bij de AP. Tegenover De Volkskrant noemt D66-Kamerlid Kees Verhoeven de situatie 'verre van optimaal', terwijl ook het CDA (‘niet voortvarend’) en oppositiepartijen SP en GroenLinks ontevreden zijn.

In een reactie aan de Volkskrant zegt Dekker: ‘Het gaat om belangrijke functies. Het is van belang dit goed en zorgvuldig voor te bereiden. Dat het een tijdje duurt komt ook door de vakantieperiode en het feit dat de invoering van de AVG bij de Autoriteit de nodige aandacht vergde.’

Vleugellamme waakhond

Tegenover Het Financieele Dagblad schetsten bronnen rond de AP het beeld van een vleugellamme waakhond, die het op het 'moment suprême' laat afweten. Symptomatisch is dat de toezichthouder al ruim twee jaar de bevoegdheid heeft om boetes uit te delen, maar daar tot nu toe geen gebruik van heeft gemaakt. In de top van de organisatie is al tijden een uittocht van ervaren personeel aan de gang.

Bron: FD.nl


Ook op de leiderschapsstijl van bestuursvoorzitter Aleid Wolfsen is kritiek. Een betrokkene noemde die 'autoritair'. Met een derde bestuurslid moest er meer tegenwicht op Wolfsen, die geen privacyervaring had voorafgaand aan zijn benoeming, komen.