Ga naar de inhoud
1 april 2019 • Nieuws

ACM: consument moet beheer over toegang tot slimme-meterdata krijgen

De consument moet de regie krijgen over de toegang tot zijn gegevens van slimme meters, vindt de Autoriteit Consument en Markt. Wie geen expliciete toestemming heeft van de consument, zou technisch geen toegang tot de meterdata moeten hebben.

import655-shutterstock_130427690

De ACM constateert dat er bij marktpartijen nog veel onduidelijkheid bestaat over wie onder welke voorwaarden toegang tot data van slimme meters heeft. Dit zou er onder andere voor zorgen dat bedrijven afwachtend zijn met het introduceren van nieuwe diensten op dit gebied.

In haar Visie datagovernance energie zet de autoriteit daarom uiteen hoe de toegang tot meetgegevens nu is geregeld en hoe dat zou moeten zijn. De huidige praktijk voldoet in de visie van ACM in ieder geval op belangrijke punten niet, concludeert de autoriteit.

Momenteel kan de consument niet zelf zijn eigen gegevens inzien en de zeggenschap ligt bij de netbeheerder. Derde partijen moeten wel toestemming hebben van klanten om de gegevens te gebruiken, maar die partijen moeten die toestemming vervolgens aan de netbeheerder tonen, die dan beslist over toegang tot de data.

Lees verder op Tweakers.net 


Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel?

Neem dan contact met ons op.