Ga naar de inhoud
19 april 2019 • Nieuws

ACM: Geef ondernemers in een woonhuis energie tegen consumentenvoorwaarden

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) roept energieleveranciers op om ondernemers die voor hun woonhuis energie afnemen en vooral privé gebruiken, consumentenbescherming te bieden. Dat betekent onder andere dat energieleveranciers een lagere opzegvergoeding moeten rekenen aan deze groep, onder wie veel ZZP’ers. De ACM heeft daarover een brief aan alle energieleveranciers gestuurd. De ACM kan eventueel lasten onder dwangsom of boetes opleggen.

import483-shutterstock_214858288_website

Cateautje Hijmans van den Bergh, bestuurslid van de ACM: “Als ondernemers een energiecontract voor hun woonhuis afsluiten en deze energie vooral privé gebruiken, dan zijn zij consumenten. Zij hebben recht op consumentenbescherming. De zakelijke voorwaarden zijn voor consumenten niet redelijk. De opzegvergoedingen zijn bijvoorbeeld hoger.”

TGPNL heeft toezegging aan de ACM gedaan

De ACM krijgt veel signalen binnen dat energieleveranciers contracten met zakelijke voorwaarden aanbieden aan ondernemers die voor hun woonhuis energie afnemen. In 2018 heeft de ACM bij energieleverancier Total Gas & Power Nederland BV (TGPNL) onderzoek gedaan naar naleving van de consumentenregels bij energielevering aan ondernemers op hun woonadres. Tijdens dit onderzoek heeft TGPNL de toezegging aan de ACM gedaan om de klanten die door TGPNL voor levering op hun woonadres worden geworven en de geleverde energie privé gebruiken, consumentenbescherming te bieden. Bovendien compenseert TGPNL een grote groep klanten die inmiddels is vertrokken. TGPNL zegt ook toe de voorwaarden voor bestaande klanten die op hun woonadres nu onder zakelijke voorwaarden worden beleverd, maar de geleverde energie privé gebruiken, aan te passen aan de consumentenregelgeving. De ACM verklaart deze toezeggingen bindend voor TGPNL.

Bron: ACM.nl 


Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel?

Neem dan contact met ons op.