Ga naar de inhoud
18 maart 2019 • Nieuws

ACM initieert internationale oproep aan Apple en Google over appstores

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) roept Apple en Google op hun appstores aan te passen zodat appaanbieders consumenten kunnen informeren over het gegevensgebruik van hun app. Deze oproep doet de ACM samen met consumententoezichthouders uit 26 andere landen wereldwijd. Dit is de eerste keer dat zoveel consumententoezichthouders wereldwijd hun krachten bundelen in een toezichtactie. Als Apple en Google niet tegemoet komen aan de eisen van de toezichthouders kunnen de toezichthouders individueel sancties opleggen.

import125-ISS_6117_01531_website

Cateautje Hijmans van den Bergh, bestuurslid ACM: “Consumenten hebben het recht te weten wat de app doet met hun gegevens. De appstores van Apple en Google bieden die mogelijkheid nu niet. Dit moet zo snel mogelijk veranderen. Daarom hebben we als ACM het voortouw genomen bij deze gezamenlijke actie.”

Verplichte informatie over gegevensgebruik

Vorig jaar hebben de consumententoezichthouders binnen het internationale netwerk van ICPEN (International Consumer Protection and Enforcement Network) onderzoek gedaan naar de manier waarop consumenten in de appstores worden geïnformeerd over de gegevens die appaanbieders over hen verzamelen en wat zij met deze gegevens doen. ICPEN heeft vastgesteld dat deze informatievoorziening onvoldoende is. De indeling van de appstores van Apple en Google biedt de appaanbieders daartoe onvoldoende mogelijkheid, waardoor de appaanbieders consumenten niet de benodigde informatie kunnen geven. De 27 consumententoezichthouders eisen nu van Apple en Google dat zij hun appstores zodanig aanpassen dat appaanbieders wel de verplichte informatie over het gegevensgebruik kunnen aanbieden.

Keuze voor consument

Uit onderzoek blijkt dat consumenten apps vergelijken op basis van de manier waarop apps gegevens gebruiken, als zij daarover vooraf de juiste informatie krijgen. Transparantie is daarvoor een voorwaarde. Als consumenten tijdig duidelijke informatie krijgen over de gegevens die de app gebruikt, dan kunnen zij bewust kiezen voor een app op basis van de hoeveelheid gegevens die wordt verzameld of gedeeld.

ICPEN

ICPEN is een internationaal samenwerkingsverband van consumententoezichthouders met ruim 60 leden wereldwijd. De ACM heeft samen met onder andere de Noorse toezichthouder deze eerste gezamenlijke toezichtactie georganiseerd.

Bron: ACM.nl 


Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel?

Neem dan contact met ons op.