Ga naar de inhoud
11 februari 2020 • Nieuws

ACM onderzoekt ict-systemen in de zorg

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) start een sectoronderzoek naar gegevensuitwisseling en interoperabiliteit van ict-systemen in de zorg. Daarbij kijkt het naar de systemen voor elektronische patiëntendossiers (epd’s).
Dat schrijft de waakhond in de ACM Agenda 2020-2021, waarin de digitale economie één van de drie aandachtsgebieden is.
import15-import16-Dollarphotoclub_99610937_website2

De ACM schrijft dat digitalisering in de zorg veel kansen biedt. Echter, zegt de waakhond, ict-leveranciers hanteren ‘commerciële en technische strategieën’ die negatieve gevolgen hebben voor de concurrentie. Zo houden deze strategieën de toetredings- en groeimogelijkheden van leveranciers tegen en wordt innovatie en de kwaliteit en veiligheid van zorg beperkt.

Reden voor de waakhond om een sectoronderzoek te doen. Het laat aan Skipr weten dat dit onderzoek gaat over bredere trends en ontwikkelingen in de zorgsector. Meer informatie wil de partij pas kwijt nadat het onderzoeksvoorstel is goedgekeurd.

Data-uitwisseling

Er is in toenemende mate aandacht voor data-uitwisseling in de zorg. Vooralsnog is het moeilijk om medische data, dat opgeslagen staat bij de diverse leveranciers, onderling te delen. Hierdoor is het bijvoorbeeld voor zorginstellingen lastig om een totaalbeeld van hun patiënt of client te vormen.

In Nederland ontstaan steeds meer initiatieven om die gegevensuitwisseling te stimuleren. Zo werd vorig jaar het manifest Samen Vooruit opgesteld, waarin de ondertekenaars de data-uitwisseling tussen ict-leveranciers mogelijk willen maken.

Ook de overheid besteedt aandacht aan het thema data-uitwisseling in de zorg. Zo werkt minister Bruins van Medische Zorg & Sport aan een wetsvoorstel waarbij elektronische gegevensuitwisseling binnen de zorg verplicht wordt. In dat wetsvoorstel, dat eind 2020 af moet zijn, wil hij ook technische standaarden vaststellen voor de gegevensuitwisseling. De minister pleit voor ‘eenduidige stekkers van systemen zodat de systemen ook technisch op elkaar kunnen aansluiten onafhankelijk van leverancier’. Daarmee maakt hij ruimte voor andere aanbieders van ict-systemen in de zorg.

Bovendien stelt het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) een nieuwe subsidieregeling in werking om de digitale gegevensuitwisseling in de zorg te verbeteren. Hiervoor is in totaal negentig miljoen euro beschikbaar.

Lees meer op: www.computable.nl


Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel?

Neem dan contact met ons op.