Ga naar de inhoud
9 december 2019 • Nieuws

ACM voorzichtig positief over aanpassingen in energiewerving

Kleine ondernemers, onder wie veel zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers), worden steeds minder lastig gevallen door energieleveranciers die hen een energiecontract met zakelijke voorwaarden aanbieden voor hun woonhuis, aldus de toezichthouder Autoriteit Consument en Markt (ACM) in een verklaring. Energieleveranciers zijn volgens hen duidelijk bezig hun werkwijze aan te passen. Een belangrijke stap hierin is ook de oprichting van CIRE, het transparantieregister voor intermediairs in de energiewerving.

import702-shutterstock_energy

Sterke daling in aantal klachten

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft begin 2019 onderzoek gedaan en gedurende het hele jaar energieleveranciers aangesproken. Het onderzoek richtte zich vooral op de verkoop van energiecontracten met zakelijke voorwaarden op een woonadres van ZZP’ers. Het aantal klachten over deze werving bij de KvK nam af vaan 300 naar 50 per maand.

Leveranciers passen werkwijze aan

De ACM stuurde begin 2019 een brief aan alle energieleveranciers gestuurd met de waarschuwing om de juiste voorwaarden te bieden aan kleine ondernemers op hun woonadres. Energieleveranciers zijn volgens de toezichthouder sindsdien duidelijk bezig hun werkwijze aan te passen. Bestuurslid van de ACM Cateautje Hijmans van den Bergh: “Wij zijn blij met het resultaat van onze actie tot nu toe. Het gaat de goede kant op en energieleveranciers laten zzp’ers meer met rust en terecht. Als zzp’ers een energiecontract voor hun woonhuis afsluiten en deze energie vooral privé gebruiken, dan zijn zij immers consumenten. Zij hebben dan ook recht op dezelfde bescherming.”

Intermediairregister

Een belangrijke verbeterslag is de oprichting van het Centraal Intermediair Register Energiemarkt (CIRE): een transparantieregister voor wederverkopers van energiecontracten aan consumenten en bedrijven. Zo houden de energieleveranciers niet alleen grip op de eigen verkoopkanalen, maar ook op de wederverkopers die voor eigen rekening en risico energiecontracten verkopen. In het register worden wederverkopers gecontroleerd en gemonitord. Houden zij zich niet aan de vereisten, dan verliezen zij hun keurmerk.

 

 


Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel?

Neem dan contact met ons op.