Martijn Snoep maakte carrière bij en klom op tot bestuursvoorzitter van het grote advocatenkantoor De Brauw Blackstone Westbroek, voordat hij per 1 september 2018 de ACM ging leiden. Snoep is de opvolger van Chris Fonteijn

Fonteijn stond bekend als voorstander van een meer informele vorm van toezicht. De ACM onderzocht kartelvorming of andere ongeoorloofde praktijken, maar koos niet altijd voor handhaving. De ACM riep directeuren van bedrijven op het matje voor een ‘normoverdragend’ gesprek of ‘wenkbrauwgesprek’. 

Kritiek over ‘softe’ ACM

In dat gesprek bleef het vervolgens bij een waarschuwing, zonder formele status in het bestuursrecht en zonder publiciteit. Experts uit het veld noemen de ACM onzichtbaar, meldde het FD vorig jaar vanaf een belangrijk jaarlijks congres over mededinging. 

Snoep zegt dat hij ‘intern het gesprek is aangegaan’ over de vraag of de ACM te soft is geworden. “In de buitenwereld is de perceptie ontstaan dat de nadruk op informele handhaving ligt. Natuurlijk hoef je er niet altijd met boetes op te slaan, maar als scheidsrechter moet je ook af en toe een gele en rode kaart trekken.”

Lees verder op Telecompaper.com