Vanaf april moet iedereen die een nieuwe eID aanvraagt ook twee vingerafdrukken laten registreren. Een maatregel die in november werd gestemd op vraag van N-VA, toen nog in de regering, om identiteitsfraude te voorkomen.

Maar de maatregel kan op flink wat protest rekenen. Specialist privacyrecht Matthias Dobbelaere-Welvaert kondigde eerder al verzet aan en dient vandaag een verzoekschrift in bij het Grondwettelijk Hof. Hij doet dat namens de stichting The Ministry of Privacy, waar ook de opbrengst van de crowdfundingcamapgne is ondergebracht.

De zaak wordt verdedigd door advocaat Geert Lenssens van SQ Law. Zowel hij als Dobbelaere-Welvaert zien verschillende problemen met de wet, voornamelijk dat ze buitenproportioneel is.

Lenssens: “Het grondprobleem van deze wet is dat alle staatsburgers en zelfs minderjarigen vanaf 12 jaar in feite ‘gecriminaliseerd’ worden. Iedereen associeert het afgeven van vingerafdrukken namelijk met het criminele milieu. Ex-minister Jan Jambon (N-VA) haalde zijn inspiratie voor de wet blijkbaar in Marokko en – hoewel een prachtig land – hebben wij hier een heel andere juridische en maatschappelijke cultuur. De Belg wil niet als de eerste de beste crimineel beschouwd worden en wil zijn vingerafdrukken niet zomaar aan de overheid kwijt.

“Wat we algemeen zien is een tendens bij bepaalde politici om onze grondrechten op de helling te zetten,” zegt Dobbelaere-Welvaert. “De grondrechten zoals het verbod op discriminatie , de vrije meningsuiting, de vrijheid van vereniging maar vooral het recht op privacy staan voortdurend onder druk. Wat tot voor enkele jaren een evidentie was, staat nu ter discussie.”

Lees verder op datanews.knack.be