Ga naar de inhoud
12 december 2023 • Nieuws

Akkoord over regels rond kunstmatige intelligentie in Europa

Europa krijgt regels om kunstmatige intelligentie te beteugelen. Op een aantal AI-toepassingen komt een verbod. Het gaat bijvoorbeeld om profileringssystemen die zogenaamd criminaliteit voorspellen op basis van je persoonsgegevens. In Nederland gebeurde dat bij de toeslagenaffaire. Verantwoordelijk eurocommissaris Thierry Breton meldde dat er een voorlopig akkoord is. Hier is bijna 37 uur over onderhandeld.

Artificial Intelligence

Bescherming fundamentele rechten

“We hebben veel tijd besteed aan het vinden van de juiste balans tussen het optimaal benutten van AI-potentieel om de wetshandhaving te ondersteunen en tegelijkertijd de fundamentele rechten van onze burgers te beschermen”, zei Breton in een verklaring op de site van de Europese Commissie. “We willen geen massale surveillance in Europa.”

De onderhandelaars moeten het akkoord nog wel voorleggen aan het EU-parlement en de EU-lidstaten, maar dat is doorgaans een formaliteit.

Risico

De nieuwe Europese AI-wet deelt AI-toepassingen in op risico. Hoe meer gevaren een toepassing in zich draagt, hoe strenger de regels. De gevaarlijkste, zoals burgervolgsystemen op Chinese leest die burgers voor hun gedrag belonen of straffen, worden verboden. De onderhandelaars twistten lang over AI voor gezichtsherkenning.

Scannen van gezichten

Het live scannen van gezichten mag, maar biometrische scanning die mensen categoriseert op basis van gevoelige kenmerken, zoals politieke of religieuze overtuigingen, seksuele geaardheid of ras, wordt verboden.

GroenLinks-Europarlementariër Kim van Sparrentak: “Europa gaat geen Chinese surveillancestaat achterna. Na een enorme strijd met de EU-landen hebben we het gebruik van dit soort systemen aan banden gelegd. In een vrije en democratische samenleving moet je over straat kunnen zonder dat de overheid je zomaar constant volgt op straat, op festivals of in voetbalstadions.”

Profileren op basis van nationaliteit

Het parlementslid is ook blij met het verbod op profileren om zogenaamd criminaliteit te voorspellen op basis van je persoonsgegevens.

“Als de politie puur en alleen op basis van je nationaliteit, de plek waar je woont, in welke auto je rijdt of hoeveel kinderen je hebt voorspellingen doet dat je een crimineel kan zijn, is het einde zoek. Dit werkt vaak discriminerend, treft vooral minderheden en de meest kwetsbaren en holt de rechtsstaat uit. Verbieden dus.”

Bron: rtlnieuws.nl


Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel?

Neem dan contact met ons op.