Ga naar de inhoud
22 juni 2020 • Nieuws

Amerikaans ministerie van Justitie komt met voorstellen voor inperken bescherming social media

Het Amerikaanse ministerie van Justitie komt met een reeks voorstellen voor het hervormen van de Amerikaanse Telecommunicatiewet. De voorstellen perken de bescherming van social media en websites tegen rechtszaken in.

cyber-security-3400657_1920

De Amerikaanse president Donald Trump ondertekende eind mei een decreet voor een hervorming van de wet. Dit nadat Twitter één van zijn posts had voorzien van een factcheck. De voorstellen waar het ministerie nu mee komt zijn echter gebaseerd op een onderzoek dat al enkele jaren loopt. Dit onderzoek is gericht op de werkwijze van social media en de invloed die grote techbedrijven hebben op content die op social media wordt verspreid.

Artikel 230

Een berucht onderdeel van de Telecommunicatiewet is artikel 230, die websites en apps beschermt tegen rechtszaken over content die gebruikers posten. De wet voorkomt dat bedrijven als Facebook, Twitter en LinkedIn aangeklaagd kunnen worden voor het verschijnen van bijvoorbeeld schadelijke content.

Eerder is artikel 230 al aangepast. Zo is in 2018 een amendement aan het artikel toegevoegd dat websites en apps verantwoordelijk stelt indien zij mensenhandel of kindermisbruik faciliteren, ook als dat gebeurt via content die gebruikers plaatsen.

‘Productieve middenweg’

Het ministerie wijst erop dat tegenstanders vragen het artikel in zijn geheel in te trekken vanwege veranderingen in het technologische landschap en groei van schadelijke content online. Voorstanders willen juist artikel 230 in stand houden en waarschuwen dat aanpassing van het artikel grote impact kan hebben op de techsector. Het ministerie stelt dat er een ‘productieve middenweg’ is.

Dit betekent in de praktijk onder meer dat partijen met kwade intenties niet langer bescherming genieten door artikel 230. Het gaat dan om partijen die criminele praktijken faciliteren. Om een stortvloed aan rechtzaken te voorkomen, mogen alleen federale instanties partijen hiervoor aanklagen. Daarnaast moeten websites gebruikers meer mogelijkheden bieden illegale activiteiten die zij tegen komen te melden. Websites en apps moeten zo sneller op de hoogte zijn van dergelijke content.

Logbestanden

Daarnaast wil het ministerie dat websites en apps logbestanden bijhouden van hun diensten. Deze logbestanden moeten zij daarnaast op verzoek met de Amerikaanse politie delen om bescherming te blijven genieten als onderdeel van artikel 230.

Het gaat om aanbevelingen, die door het Amerikaanse Congres kunnen worden overgenomen. Of dat ook gebeurt is nog onduidelijk.

Lees meer op executive-people.nl 


Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel?

Neem dan contact met ons op.