Ga naar de inhoud
11 september 2019 • Nieuws

Amerikaanse rechtbank maakt weg vrij voor massa claim tegen Facebook voor privacy inbreuken

De Amerikaanse rechtbank in San Francisco heeft besloten dat een class action-aanklacht tegen Facebook kan doorgaan. De zaak is aangespannen voor inbreuken door derden zoals Cambridge Analytica die toegang kregen tot de privégegevens van gebruikers, meldt Reuters. De rechter wees een aantal andere claims af, maar zei dat gebruikers volgens verschillende federale en nationale wetten zouden kunnen proberen Facebook alsnog aansprakelijk te stellen voor de privacypraktijken van het bedrijf, waardoor app-ontwikkelaars en zakelijke partners persoonlijke gegevens konden verzamelen zonder hun toestemming op een “uitgebreide” basis.

import665-rechter

De rechter ging niet mee in het verweer van Facebook dat gebruikers geen “tastbare” schade hebben geleden en geen legitiem privacybelang hadden in informatie die zij met vrienden op sociale media deelden. “Het voorstel van Facebook om de aanklachten te laten vallen is bezaaid met veronderstellingen over de mate waarin gebruikers van sociale media redelijkerwijs kunnen verwachten dat hun persoonlijke informatie en communicatie privé blijven”, schreef de rechter. “Facebook’s weergave is verkeerd.”

Een Facebook-woordvoerster zei dat het bedrijf de bescherming van de informatie en privacy van mensen ‘uiterst belangrijk’ vind, maar voegde daaraan toe dat de praktijken consistent waren met de algemene voorwaarden en geen juridische claims ondersteunen.

Lees verder op Telecompaper.com


Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel?

Neem dan contact met ons op.