Ga naar de inhoud
5 november 2018 • Nieuws

AP doet uitspraak over gebruik camera’s voor beveiligen eigendom

Een eigenaar van bedrijfspanden mag camera’s gebruiken om zijn eigendommen te beveiligen, zo heeft de Autoriteit Persoonsgegevens beslist in een zaak die door omwonenden was aangespannen. Volgens de omwonenden werden ze meerdere keren per dag door de camera’s van de eigenaar gefilmd. Dit zou een inbreuk op hun privacy zijn, waarop ze de toezichthouder vroegen om te handhaven.

import88-Privacy_camera

De Autoriteit Persoonsgegevens kwam echter tot de conclusie dat de eigenaar van de bedrijfspanden een gerechtvaardigd belang heeft (pdf). Het beveiligen van de eigendommen zou namelijk niet op een andere, minder nadelige manier mogelijk zijn. Verder stelde de toezichthouder vast dat personen op de openbare weg alleen zichtbaar zijn vanaf de voeten tot aan de onderste helft van het hoofd, als ze aan de uiterste rand van de openbare weg staan, vlak voor het hekwerk voor de bedrijfswoning en het bedrijfspand. Het gezicht is dan niet volledig in beeld.

Tevens maakt de eigenaar van het bedrijfspand melding dat er camera’s hangen, waarmee aan de informatieplicht wordt voldaan. Opgeslagen camerabeelden worden automatisch na twee weken gewist, ook al is de maximale bewaartermijn vier weken. De videorecorder is daarnaast voorzien van een wachtwoord. Bij het afwegen van de belangen van de eigenaar en de omwonenden oordeelde de Autoriteit Persoonsgegevens in het voordeel van de eigenaar.

Lees verder op Security.nl 


Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel?

Neem dan contact met ons op.