Ga naar de inhoud
25 maart 2020 • Nieuws

AP gaat stroom aan data door automarkt in kaart brengen

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) gaat bij autofabrikanten na hoe ze omgaan met data uit ‘connected cars’. Dat schrijft het Financieele Dagblad. Daarbij gaat de AP ook samenwerken met de Autoriteit Consument en Markt

import77-privacy_dossier

Door die samenwerking moet niet alleen duidelijk worden hoe autofabrikanten omspringen met de data uit met het internet verbonden auto’s. Het moet ook inzicht geven hoe de ‘stroom aan data’ door de rest van de automarkt loopt. Eva de Vries, advocaat en Partner bij Solv en gespecialiseerd in privacy en gegevensbescherming, legt uit dat dit al langer op de agenda van de privacytoezichthouder staat. ‘Daarin staat onder andere ‘internet of things’ en ‘smart city’, daarin passen die connected cars ook.

‘Autofabrikanten zijn vaak niet duidelijk’

Autofabrikanten zijn richting hun klanten lang niet altijd duidelijk over hoe ze met de data uit hun auto’s omgaan. Dat kan bijvoorbeeld technische data zijn, maar ook gegevens over de locatie of het rijgedrag van de bestuurder. ‘Vaak is niet duidelijk wat ze precies doen. Ook is het niet altijd even goed te vinden. Soms weet je ook niet of het compleet is.’ Daarmee overtreden autofabrikanten in sommige gevallen ook de Europese privacywet.

lees meer op bnr.nl


Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel?

Neem dan contact met ons op.