Ga naar de inhoud
21 mei 2020 • Nieuws

AP toetst voorstel delen telecomdata

Het kabinet wil de Telecommunicatiewet wijzigen om het delen van telecomdata in de strijd tegen corona mogelijk te maken. De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft het voorstel tot wetswijziging beoordeeld en zal haar bevindingen uiterlijk bekendmaken zodra het kabinet het wetsvoorstel publiceert.

cyber-security-3400657_1920

‘Wij hebben steeds gezegd: de inzet van telecomdata kan alléén als dat in de wet geregeld wordt. Volgens de huidige wetgeving is dit namelijk niet toegestaan’, zegt AP-voorzitter Aleid Wolfsen.

‘Het anonimiseren van de gegevens, waarbij die gegevens bruikbaar blijven voor het RIVM, is in de praktijk onmogelijk. En dit gaat om zeer gevoelige informatie: namelijk wie waar is, dag en nacht. Dit gaat om de privacy van álle Nederlanders, van iedereen met een mobiele telefoon. Daarom is extra zorgvuldigheid geboden.’

‘Privacy goed bewaken’

Wolfsen: ‘Wij hebben de aangekondigde wetswijziging scherp getoetst. Want privacy en de bescherming van je gegevens zijn mensenrechten. Die moeten we goed bewaken. Mocht het advies van de AP onvoldoende zijn verwerkt in het wetsvoorstel, waardoor de privacy niet gewaarborgd is, dan zal de AP dat laten weten vóórdat de Tweede Kamer het voorstel behandelt.’

Strenge kaders

De effectiviteit van de inzet van telecomdata moet in verhouding staan tot de inbreuk op de privacy. Het moet duidelijk zijn waarom alternatieven die minder ingrijpend zijn dan het delen van telecomdata niet volstaan om het virus te bestrijden.

Daarnaast keek de AP onder meer naar de vraag of de wetswijziging voldoet aan de kaders over privacy die binnen de Europese Unie zijn afgesproken.

Alleen als voorstel voldoet aan de strenge normen van de privacywetgeving, geeft de AP een positief advies.

Lees meer op autoriteitpersoonsgegevens.nl 


Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel?

Neem dan contact met ons op.