Ga naar de inhoud
17 december 2019 • Nieuws

AP wil betere bescherming persoonsgegevens bij kredietregistratie

Minister Hoekstra van Financiën moet met nieuwe wetgeving komen om bij kredietregistratie vastgelegde persoonsgegevens beter te beschermen, zo vindt de Autoriteit Persoonsgegevens. Voordat kredietaanbieders een krediet verstrekken moeten zij eerst voldoende informatie verzamelen over de kredietwaardigheid van de klant. Ook zijn aanbieders verplicht om aangesloten te zijn bij een stelsel van kredietregistratie.

import94-privacy_educatie

Er zijn echter geen wettelijke regels voor de verwerking van persoonsgegevens om de verplichtingen uit te voeren. “De wetgever heeft dus niet afgewogen en vastgelegd wie wat wanneer mag met welke persoonsgegevens, wie het stelsel beheert en hoe lang kredietgegevens nog mogen worden bewaard na afloop van een krediet”, zo stelt de Autoriteit Persoonsgegevens.

Volgens de toezichthouder is het aan de minister om waarborgen vast te leggen voor de bescherming van persoonsgegevens bij kredietregistratie. “En daarbij het algemene belang van het voorkomen van overkreditering expliciet af te wegen tegen het grondrecht op bescherming van persoonsgegevens.” Wetgeving kan ook voorkomen dat gegevens bij bijvoorbeeld een faillissement in verkeerde handen terechtkomen of verloren gaan.

Lees verder bij Security.nl 


Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel?

Neem dan contact met ons op.