Ga naar de inhoud
29 juni 2022 • Nieuws

Artis getroffen door ransomware: hackers eisen 1 miljoen losgeld

Dierentuin Artis in Amsterdam is vandaag getroffen door een aanval met ransomware, waarbij computersystemen worden gegijzeld. Sommige systemen van Artis, zoals die voor online-kaartverkoop, werken door de cyberaanval momenteel niet.

cyber-security-3400657_1920

De cybercriminelen eisen 1 miljoen euro aan losgeld, te betalen in cryptomunten. Wie achter de hack zitten, is volgens Artis nog niet bekend. “Er zijn direct maatregelen getroffen om verdere toegang tot onze systemen te voorkomen.”

De dierentuin heeft aangifte gedaan bij de politie. Artis weet nog niet of de cybercriminelen persoonsgegevens hebben gestolen of toegang hebben gehad tot e-mails. “Het is niet bekend tot welke delen van ons netwerk ze toegang hebben gehad en of er gegevens zijn gestolen”, zegt een woordvoerder. “We werken samen met externe cyberspecialisten aan een onderzoek en het bepalen van de juiste vervolgstappen.”

Uit voorzorg heeft de dierentuin ook melding gemaakt bij de Autoriteit Persoonsgegevens.

Geen kaartverkoop via internet

Artis is ondanks de aanval gewoon open. Micropia en het Groote Museum waren dinsdag wel gesloten. “We hebben die twee locaties uit voorzorg gesloten omdat we daar niet de optimale bezoekerservaring konden bieden”, vertelt de woordvoerder. Vanaf woensdagochtend zijn Micropia en het Groote Museum weer geopend.

Door de cyberaanval is het online-ticketsysteem momenteel niet beschikbaar, waardoor het niet mogelijk is via internet kaartjes te kopen. Het is nog niet bekend wanneer dat systeem weer beschikbaar komt. Kaartjes zijn wel aan de kassa te koop, zegt de woordvoerder.

Bron: rtlnieuws.nl


Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel?

Neem dan contact met ons op.