In 2018 hebben Europese consumentenorganisaties klachten ingediend over Google. Het Amerikaanse techbedrijf zou privacywetgeving overtreden door bepaalde gegevens op de smartphones van gebruikers te verzamelen. Op basis van hun locaties zou ook andere informatie af te lezen zijn, zoals hun politieke of seksuele voorkeuren. Die zouden aan de hand van informatie over bars, winkels of gebedshuizen kunnen worden bepaald.

Naar aanleiding van de klachten is de Ierse toezichthouder een onderzoek gestart, omdat het Europese hoofdkantoor van Google in Ierland is gevestigd. De Consumentenbond vindt dat het onderzoek veel te lang duurt en dat de AP ook moet optreden.

De AP verwijst naar de Ieren en zegt regelmatig contact te hebben met de Ierse toezichthouder over het onderzoek, waarbij niet op de inhoud wordt ingegaan, omdat dit het onderzoek zou kunnen schaden. De Nederlandse toezichthouder houdt vervolgens de Consumentenbond op de hoogte.

Consumentenbond-directeur Sandra Molenaar is teleurgesteld over de uitspraak. “Intussen blijven de overtredingen onbestraft. Dat is enorm frustrerend”, zegt ze in een toelichting. “Consumenten worden niet gehoord. De manier waarop het Europese toezicht op dit moment is ingericht schiet echt tekort.”

De rechter bepaalde wel dat de Consumentenbond belanghebbende is in privacyzaken en daarom zelfstandig handhavingsverzoeken mag indienen. De AP vindt dat een goede zaak en gaat niet in beroep tegen de recent gepubliceerde uitspraak, laat een woordvoerder weten.

Bron: nu.nl