Ga naar de inhoud
17 september 2019 • Nieuws

Autoriteit Persoonsgegevens onderzoekt e-mailonderzoek Maastricht

De Autoriteit Persoonsgegevens is een onderzoek gestart naar het e-mailonderzoek van de gemeente Maastricht dat vorig jaar plaatsvond en begin dit jaar aan het licht kwam. Eind januari werd bekend dat de gemeente Maastricht een recherchebureau had ingeschakeld om e-mailaccounts van 41 ambtenaren te lezen, zonder dat die hiervan op de hoogte waren.

import26-email_website20kopie

Het onderzoek naar de ambtenaren werd ingesteld na een uitgelekt verslag van een vergadering van het bestuur van het Shared Service Center Zuid-Limburg. Dit wordt het gezamenlijke kantoor van de gemeenten Maastricht, Heerlen en Sittard-Geleen. Tijdens de vergadering werd er gesproken over het ontslaan van vakbondsmensen die moeilijk deden over het gezamenlijke kantoor.

Medewerkers van het bedrijfsrecherchebureau onderschepten en lazen e-mails van de kritische ambtenaren. Het ging onder andere om vertrouwelijke e-mails met advocaten, de arbeidsinspectie en het hoofdkantoor van vakbond CNV. In januari stuurde de gemeente Maastricht een vertrouwelijke brief aan de vakbonden dat het alle verdenkingen richting de ambtenaren had ingetrokken en het het personeel van de gemeente Maastricht tegemoet ging komen.

De Autoriteit Persoonsgegevens ontving van 22 mensen klachten over het e-mailonderzoek van de gemeente en is nu zelf een onderzoek gestart, zo blijkt uit een brief (pdf) van de toezichthouder die vrijdag door de verantwoordelijk wethouder Jim Janssen met de gemeenteraad werd gedeeld. De Autoriteit Persoonsgegevens wil onder andere weten of de gemeente Maastricht persoonsgegevens aan het recherchebureau heeft verstrekt, alsmede kopieƫn van e-mailaccounts.

Lees verder op Security.nl