Ga naar de inhoud
31 maart 2023 • Nieuws

Autoriteit Persoonsgegevens sluit niet uit dat omvang datalek nog groter wordt

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) sluit niet uit dat de omvang van het datalek rond verschillende marktonderzoeksbureaus die de software van leverancier Nebu gebruiken nog groter wordt. De privacytoezichthouder vraagt bedrijven die bij het datalek betrokken zijn om opheldering. Dat laat de AP vandaag via de eigen website weten. Mogelijk zijn van miljoenen Nederlanders de gegevens gelekt.

import559-Datalek_Illustratie_Sheila_Datalek_Illustratie20kopie

Tal van grote organisaties maken gebruik van de marktonderzoeksbureaus voor het uitvoeren van klanttevredenheidsonderzoeken. Die gebruiken voor deze onderzoeken de software van Nebu. Bij het softwarebedrijf heeft zich een datalek voorgedaan, waardoor ook de gegevens van de marktonderzoekers op straat is beland. Het kan daarbij ook gaan om gegevens van hun klanten.

Zo zijn bij NS de gegevens van mogelijk 780.000 klanten gelekt en bij VodafoneZiggo zo’n 700.000. De lijst met bedrijven en organisaties die inmiddels laten weten getroffen te zijn wordt steeds groter. Inmiddels zou de teller van mogelijk getroffen klanten de twee miljoen zijn gepasseerd. “De AP sluit niet uit dat het datalek nog groter wordt”, zo stelt de toezichthouder.

Volgens de AP moeten bedrijven en organisaties zorgvuldig omgaan met persoonsgegevens. De toezichthouder vraagt daarom partijen die zijn betrokken bij het datalek om opheldering. Zo wil de de Autoriteit Persoonsgegevens weten wat er in de contracten tussen de verschillende partijen is vastgelegd over het beschermen van persoonsgegevens. Ook houdt de AP er toezicht op dat de betrokken partijen mensen informeren over het datalek, aangezien dat verplicht is.

Bron: security.nl


Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel?

Neem dan contact met ons op.