Ga naar de inhoud
15 maart 2019 • Nieuws

Autoriteit Persoonsgegevens verwacht eerste privacyboetes in 2019

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) sluit niet uit dat de privacywaakhond nog in 2019 boetes voor overtredingen van de AVG, de Europese privacywet, gaat uitdelen. Dat zegt een woordvoerder donderdag tegen NU.nl.

import450-boetes

De woordvoerder laat weten dat er op dit moment meerdere onderzoeken lopen naar mogelijke overtredingen van de AVG. Wanneer blijkt dat er inderdaad sprake is van een overtreding, kunnen er snel boetes volgen.

De Autoriteit Persoonsgegevens heeft nog geen boetes uitgedeeld sinds de AVG op 25 mei 2018 in werking is getreden.

Dat heeft ermee te maken dat er eerst uitgebreid onderzoek gedaan moet worden voor er een boete uitgedeeld kan worden, maar er waren tot donderdag ook nog geen richtlijnen voor de hoogte van een boete.

Autoriteit Persoonsgegevens stelt hoogte boetes vast

De AVG is een verordening op Europees niveau en is in alle landen van de Europese Unie van kracht. Nationale privacyorganisaties hebben van Brussel echter nog geen richtlijnen gekregen voor de hoogte van een boete bij verschillende overtredingen.

Onder de AVG kunnen bedrijven en organisaties voor het niet voldoen aan verplichtingen (zoals de meldplicht datalekken) een boete van maximaal 10 miljoen euro of 2 procent van de jaaromzet krijgen. Voor overtredingen van de AVG geldt een maximumboete van 20 miljoen euro of 4 procent van de jaaromzet.

De Autoriteit Persoonsgegevens heeft donderdag bekendgemaakt dat het op basis van de verschillende artikelen in de privacywet vier verschillende categorieën hanteert bij het uitdelen van boetes.

Lees verder op NU.nl


Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel?

Neem dan contact met ons op.