Ga naar de inhoud
25 juni 2018 • Nieuws

Autoriteit Persoonsgegevens waarschuwt voor AVG-oplichting via ‘boetes’

De Autoriteit Persoonsgegevens krijgt meldingen van organisaties dat ze gebeld worden met het verzoek boetes te betalen omdat hun website niet aan de algemene verordening gegevensbescherming zou voldoen. Volgens de AP gaat het om een oplichter.

import9-Dollarphotoclub_91196349_website

Volgens de Autoriteit Persoonsgegevens gaat het niet om een incident. “Het is moeilijk in te schatten hoeveel organisaties benaderd zijn door de oplichter. We hebben er vijf telefoontjes over gekregen. Dat was voor ons voldoende aanleiding hiervoor te waarschuwen”, zegt AP-woordvoerster Sandra Loois tegen Tweakers.

De oplichter dreigt uit naam van de Autoriteit Persoonsgegevens telefonisch met boetes van duizend euro omdat de websites van de organisaties niet aan de AVG zouden voldoen. Hij zegt daarbij vaak genoeg gewaarschuwd te hebben, waarbij hij verwijst naar eerdere correspondentie. Niet bekend is of hij ook daadwerkelijk berichten uit naam van de privacywaakhond verstuurd heeft.

De Autoriteit Persoonsgegevens gaat ervan uit dat er een enkele oplichter op deze wijze actief is en waarschuwt organisaties niet te betalen. “Een boete is bij ons altijd het laatste traject en er zal altijd onderzoek aan voorafgaan”, aldus Loois. Eerder waarschuwde de toezichthouder al voor een vals keurmerk.

Bron: Tweakers.net


Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel?

Neem dan contact met ons op.