Ga naar de inhoud
18 oktober 2021 • Nieuws

Bedrijven ongerust nu ACM weer vaker invallen wil gaan doen

Bedrijven en juristen reageren bezorgd nu de Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft aangekondigd weer vaker bij bedrijven te gaan binnenvallen. De toezichthouder had deze bedrijfsbezoeken het afgelopen anderhalf jaar vrijwel volledig opgeschort vanwege de coronapandemie, maar gaat nu weer ter plekke onderzoek doen bij bedrijven en kantoren.

audit-3929140_1920

Die mededeling leidt tot onrust. Mededingingsadvocaten vrezen dat het ‘jachtseizoen’ nu is geopend. Advocaat Gerrit Oosterhuis van Houthoff zegt al meerdere cliënten aan de lijn te hebben gehad. Ze zijn benieuwd naar hoe invallen voortaan gaan verlopen nu het hybride werken overal de norm is.

Omdat nog steeds veel werknemers thuiswerken zal de kartelwaakhond ook op woonadressen van werknemers binnenvallen om ter plaatse de inhoud van laptops en mobiele telefoons te kunnen kopiëren. Mededingingsadvocaten vrezen dat de juridische strijd met de toezichthouder hierdoor sneller zal oplaaien. ‘Dat zal eerder leiden tot een gespannen sfeer’, zegt Oosterhuis. ‘De ACM mocht altijd al op woonadressen binnenvallen, maar dan wel met toestemming van een rechter-commissaris. Maar zo’n onderzoek wordt meteen een stuk grimmiger, omdat er dan ook vaak politie mee komt.’

Lees het volledige artikel op FD.nl


Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel?

Neem dan contact met ons op.