Ga naar de inhoud
7 december 2018 • Nieuws

Belastingdienst blijft privacy ondernemer schenden

De privacy van ondernemers wordt voorlopig nog geschonden door de Belastingdienst. Een oplossing voor het probleem waardoor gevoelige gegevens op straat liggen, is er voorlopig niet. Dat blijkt uit antwoorden van staatssecretaris Snel (Financiën) tijdens een debat vanmiddag over de Belastingdienst.

import96-Dollarphotoclub_65288472_website

De fiscus geeft aan ondernemers met een eenmanszaak een btw-nummer af waarin hun persoonlijke BSN-nummer in verwerkt is. En dat btw-nummer moeten ondernemers openbaar maken, waardoor ze kwetsbaar zijn voor identiteitsfraude.

Privacywaakhond Autoriteit Persoonsgegevens (AP) stelde daarom eerder al dat de Belastingdienst de privacywet overtreedt: „Als het BSN in kwaadwillende handen valt, kan het mogelijk leiden tot identiteitsfraude. Een kwaadwillende kan met de persoonsgegevens van een ander bijvoorbeeld een auto huren en daarmee schade veroorzaken.” En ondernemers met een eenmanszaak moeten vaak al zo veel persoonlijke informatie, zoals hun adres, openbaren via bijvoorbeeld de Kamer van Koophandel.

Deadline

AP had Financiën tot 1 januari 2019 gegeven om het probleem op te lossen: oude btw-nummers vervangen en bij nieuwe aanvragen een ander systeem gebruiken. Maar dat gaat Snel niet halen, zei hij tot het chagrijn van coalitiepartijen VVD- die er vragen over stelde – en het CDA. „Dit had al geregeld moeten zijn”, reageerde CDA’er Omtzigt geërgerd. „Dit moet op korte termijn opgelost worden. Een versnelling erbij!”, reageert VVD-Kamerlid Lodders.

Lees verder op Telegraaf.nl


Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel?

Neem dan contact met ons op.