Ga naar de inhoud
23 april 2019 • Nieuws

Belastingdienst voldoet nog altijd niet aan privacywet

De Belastingdienst voldoet bijna een jaar na invoering nog altijd niet aan de privacywet AVG. De fiscus krijgt het niet voor elkaar om persoonlijke gegevens van oude documenten te verwijderen. Staatssecretaris Snel kan niet zeggen wanneer de fiscus wel aan de werk voldoet.

import77-privacy_dossier

In zijn eigen halfjaarsrapportage meldt de Belastingdienst dat het nog altijd niet lukt om aan alle maatregelen van de AVG te voldoen. Vooral het verwijderen van de oude gegevens is een probleem. „Dat is veel handmatig werk”, probeert staatssecretaris Snel (Financiën) te verklaren waarom het niet lukt. „Het gaat om honderden miljoenen documenten.”

De AVG werd op 25 mei in 2018 ingevoerd. Toen werd al duidelijk dat de Belastingdienst die deadline niet zou gaan halen. De staatssecretaris meldde destijds aan de Tweede Kamer een jaar na invoering, op 25 mei van dit jaar, alsnog aan de privacyregels te willen voldoen. Maar dat blijkt nu ook al te veel gevraagd te zijn. Een nieuwe deadline wil Snel desgevraagd niet noemen.

Handhaven

Dat roept ook de vraag in de hand of de Autoriteit Persoonsgegevens (AP), toezichthouder op de AVG, gaat handhaven bij de Belastingdienst. In een reactie laat een woordvoerder van AP weten niet specifiek op deze casus in te kunnen gaan. Hij wijst er wel op dat de toezichthouder al heeft ingegrepen op het dossier van ondernemers die hun burgerservicenummer in het btw-nummer hebben zitten.

Lees verder op Telegraaf.nl 


Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel?

Neem dan contact met ons op.