In de Stedenwijk in Almere werden veel inbraken gepleegd. Dus kregen de inwoners vorig jaar van het ministerie en de gemeente een digitale deurbel cadeau. Wordt dit allemaal niet veel te Big Brother?
Belletje trekken zit er niet meer in, privacy voor de pizzabezorger ook niet

Als de pakketbezorger een pakje heeft voor Vanity (33) zwaait hij altijd even bij het aanbellen. ‘Camerabewaking’ waarschuwt een sticker onder haar deurbel namelijk. Zodra iemand de keurig betegelde voortuin van Vanity’s woning in de Almeerse Stedenwijk betreedt, pikt de bewegingssensor van haar Skybell dat op. De camera springt dan aan, Vanity krijgt een melding op haar telefoon en kan direct meekijken. Even later staat het opgenomen videobeeld in de Skybell-app.
Heel handig, vindt Vanity, die niet met haar achternaam in de krant wil uit privacyoverwegingen. In 2018 kreeg ze de bel cadeau van het ministerie van Justitie en Veiligheid, omdat ze was uitgekozen voor de ‘pilot digitale deurbel’.
Dit project van het ministerie, de gemeente Almere, de politie en het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid moet de ‘high impact crime’ bestrijden. Dat is criminaliteit die inbreuk doet op het veiligheidsgevoel van de slachtoffers in hun omgeving. In Rotterdam-Zuid experimenteert het ministerie met bewegingssensoren in de openbare ruimte, bijvoorbeeld door middel van ‘slimme lantaarnpalen’ die verdacht gedrag proberen te herkennen.
Jehova’s getuigen
In de Stedenwijk werden in 2017 relatief veel inbraken gepleegd via de voordeur. Honderd huishoudens ontvingen in maart 2018 een digitale deurbel ter waarde van 350 euro. Elke deurbel werd geregistreerd bij Camera in beeld, een politiesysteem met beelden van particuliere camera’s die de politie kan opvragen om te gebruiken bij een opsporing.
Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel?
Neem dan contact met ons op.