Ga naar de inhoud
4 september 2019 • Nieuws

Buurtapp Nextdoor ‘zo lek als een mandje’

De Nextdoor buurtapp werd in het verleden door verschillende gemeenten en ook de politie gepromoot. Maar zo besloten is de app niet, blijkt uit onderzoek van Radar. Als je een wijk inloopt en je locatie aan hebt staan krijg je zo toegang tot de app en zie je meteen welke buurtbewoners bijvoorbeeld op vakantie zijn. Ook achternamen en adresgegevens zijn zichtbaar.

man in white t-shirt covering his face with hands

Zelfs vanachter je computer kan je toegang krijgen, constateert Radar. Zodra je een buurt inloopt en je GPS is ingeschakeld, zie je welke buurtbewoners bijvoorbeeld op vakantie zijn. Daarnaast zijn namen en adresgegevens beschikbaar. Je kunt ook thuis achter je computer toegang krijgen.

Het tv-programma Radar kwam in contact met blogger Jerry Hopper, die gaten vond in het aanmeldsysteem van Nextdoor. Hij kon zich onder de naam Willem van Oranje aanmelden als bewoner van buurten waar hij niet woont, van buurt naar buurt verhuizen en steeds alle gegevens van alle gebruikers verzamelen. Ook vond hij een manier om geautomatiseerd de persoonsgegevens van duizenden gebruikers uit het systeem te trekken.

Stichting Bits of Freedom die opkomt van digitale burgerrechten vindt dat Nextdoor meteen actie moet ondernemen. Het bedrijf werd een aantal weken geleden al op de hoogte gebracht van mazen in het aanmeldingssysteem, maar lijkt nog steeds de schouders op te halen. Het gaf het datalek niet door aan de Autoriteit Persoonsgegevens, bracht ook de gebruikers niet op de hoogte, en heeft nog steeds geen maatregelen getroffen, meldt Bits of Freedom’. ‘De houding van Nextdoor is tekenend voor bedrijven die een zogenaamd gratis dienst aanbieden. De gebruikers van Nextdoor zijn niet de echte klanten van het bedrijf. De betalende klanten zijn de bedrijven die gebruik willen maken van de informatie die Nextdoor over gebruikers verzamelt. De belangen van de gebruikers zijn bijzaak.’

Lees verder op Emerce.nl 


Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel?

Neem dan contact met ons op.