Ga naar de inhoud
19 augustus 2019 • Nieuws

CBR stopte medische gegevens in dossiers van verkeerde personen

De medische gegevens van ten minste 71 mensen die hun rijbewijs wilden laten verlengen, zijn door het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) in de verkeerde persoonlijke dossiers gestopt. Daardoor konden sommigen op hun online CBR-account de onderzoeksresultaten, huisartsformulieren en doorverwijzingen van vreemden inzien. Dat bevestigt het CBR donderdag naar aanleiding van berichtgeving in het AD.

import166-CAR

Volgens het CBR ging het fout bij de verwerking van medische informatie op papier. Artsen bleken bijvoorbeeld formulieren gekopieerd te hebben, waardoor persoonlijke barcodes niet meer klopten. Ook werden er fouten gemaakt bij het handmatig in de computer invoeren van formulieren, zegt een CBR-woordvoerder. Een kwart van de ruim 600.000 gezondheidsverklaringen die het CBR jaarlijks ontvangt, komt op papier binnen. De rest wordt digitaal aangeleverd.

Mogelijk zijn er in meer dan 71 gevallen gegevens in de verkeerde dossiers beland, erkent het CBR. De organisatie ontdekte vijftig fouten zelf, door middel van een steekproef. De 21 andere incidenten kwamen aan het licht doordat mensen die andermans medische gegevens in hun dossier aantroffen het CBR belden.

Lees verder op NRC.nl 


Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel?

Neem dan contact met ons op.