Ga naar de inhoud
24 juni 2020 • Nieuws

COA lekt per ongeluk gegevens slachtoffers mensenhandel

Door een ernstig datalek zijn de persoonsgegevens van honderden slachtoffers van mensenhandel online verschenen. Het gaat om namen, geboortedata, kentekens en telefoonnummers van kwetsbare asielzoekers.

import189-Datalek_Illustratie_Banner_2

Dat schrijft NRC. De gegevens van honderden slachtoffers van mensenhandel zijn vorige week twee keer online verschenen. Daardoor zijn de slachtoffers in gevaar gekomen en dreigen strafrechtelijke onderzoeken verstoord te worden.

Wet openbaarheid van bestuur

Het lek ‘had nooit mogen gebeuren’, vertelt een woordvoerder van het COA aan het NRC. Het is nog niet duidelijk wat er precies mis is gegaan. Het datalek ontstond nadat radioprogramma Argos via de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) bij het COA om informatie had gevraagd. Het wilde meer weten over mensenhandel van Nigeriaanse asielzoekers.

Toen het COA de informatie vorige week deelde, ontdekten journalisten van Argos en NRC echter ook allemaal privacygevoelige informatie. Er was per ongeluk een Exceldocument met twaalfhonderd gedetailleerde politiemeldingen vrijgegeven.

Online op COA-site

Het document was niet alleen naar de journalisten verstuurd, maar stond ook online op de COA-site. NRC en Argos waarschuwden direct, waarna het document van de site werd gehaald. Later verscheen er echter een aangepaste document met nóg meer privacygevoelige informatie online. Daarin stonden ook de gegevens van asielzoekers met andere nationaliteiten dan de Nigeriaanse. Ook dat document is later offline gehaald.

Toch bestaat de angst dat criminelen in de tussentijd de hand op de informatie hebben weten te leggen. Daardoor lopen slachtoffers van mensenhandel, die vaak ook in Nederland bedreigd worden, gevaar.

Hoe vaak gedownload

Het COA zegt dat het maatregelen heeft genomen ‘om de schade te beperken’. Onderzocht wordt hoe vaak het document is gedownload. Ook is de Autoriteit Persoonsgegevens ingelicht, die zal de zaak verder onderzoeken.

Lees meer op rtlnieuws.nl


Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel?

Neem dan contact met ons op.