Ga naar de inhoud
24 januari 2019 • Nieuws

‘College moet duidelijkheid geven over wifitracking’

De GroenLinks-fractie in de gemeente Haarlemmermeer wil van het college weten of, en hoe het bevoegd is om op te treden tegen wifitracking die in een Hoofddorps winkelcentrum zou plaatsvinden. De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) oordeelde eind november dat wifitracking door bedrijven slechts ‘bij hoge uitzondering’ mag.

import356-Wifi

Locatiegegevens mobiel opgeslagen

Wifi-tracking houdt in dat een partij de locatiegegevens van passanten via de wifiverbinding van de mobiele telefoon bijhoudt en opslaat. Die gegevens zijn bruikbaar om te onderzoeken hoe groot de bezoekersstromen op bepaalde punten en momenten zijn. Met die informatie kunnen bijvoorbeeld winkeliers of eigenaars en verhuurders van winkelpanden hun voordeel doen.

Passantentelling

GroenLinks-raadslid Piet Schouten vertelt aan Binnenlands Bestuur dat een collega-raadslid uit een andere gemeente hem wees op illegale wifitracking in winkelcentra. ‘Ik kreeg ook vanuit mijn achterban signalen dat dit ook gebeurt in winkelcentrum De Vier Meren in Hoofddorp. Een kijkje op de website van eigenaar Wereldhave leerde dat de wifitracking, of passantentelling, wordt uitgevoerd door Locatus.’

Publieksstromen in kaart met minder ingrijpende middelen

De Autoriteit Persoonsgegevens oordeelde eind november juist dat wifitracking door bedrijven maar mondjesmaat en bij hoge uitzondering is toegestaan. Wifitracking is volgens de AP een vorm van verwerking van persoonsgegevens en daarom alleen maar toegestaan op de juiste wettelijke gronden en onder strenge voorwaarden. Bedrijven kunnen volgens de AP ook publieksstromen in kaart brengen met middelen die minder ingrijpen in de privacy van burgers. Schouten wil weten of het college van de gemeente Haarlemmermeer op de hoogte is van de uitspraak van de privacywaakhond en vraagt welke maatregelen de gemeente neemt om te verzekeren dat de privacy van burgers in de openbare ruimte conform de Algemene Verordening Persoonsgegevens (Avg) wordt beschermd.

Lees verder op binnenlandsbestuur.nl


Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel?

Neem dan contact met ons op.