Ga naar de inhoud
27 juni 2018 • Nieuws

Consumentenbond: meer duidelijkheid over toepassing privacywet nodig

De Consumentenbond heeft de Autoriteit Persoonsgegevens in een brief gevraagd meer duidelijkheid te geven over de toepassing van de nieuwe privacywet in de praktijk. Nu pakken sommige bedrijven de ruimte voor een eigen interpretatie van de wet, wat leidt tot onduidelijkheid en discussie. 

Directe aanleiding voor de brief is een rapport van de Noorse consumentenbond, Forbrukerradet. Hierin laat de consumentenorganisatie zien hoe Facebook en Google gebruikers manipuleren om meer persoonlijke gegevens te delen dan nodig is. 

import9-Dollarphotoclub_91196349_website

In veel gevallen stellen de techreuzen de privacyinstellingen zodanig in dat gebruikers standaard hun gegevens delen. In andere gevallen maken de bedrijven het nodeloos ingewikkeld, waardoor gebruikers die hun gegevens niet willen delen aanzienlijk meer muisklikken nodig hebben om dat voor elkaar te krijgen dan gebruikers die hun gegevens wel willen delen. 

2 op de 3 websites overtreedt wetgeving

Daarnaast is de vormgeving en de informatievoorziening van de privacyinstellingen sturend naar niet-privacyvriendelijk, in plaats van neutraal. Ook het onderzoek van de Consumentenbond waaruit bleek dat dat 2 op de 3 websites de nieuwe privacywetgeving overtreden, was aanleiding om de toezichthouder om meer duidelijkheid te vragen. Sommige websites lieten in een reactie op het onderzoek weten de eis van ‘vrije toestemming’ anders te interpreteren.

Bron: Telecompaper


Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel?

Neem dan contact met ons op.