Ga naar de inhoud
28 november 2019 • Nieuws

Consumentenbond stelt Autoriteit Persoonsgegevens in gebreke

De Consumentenbond heeft de Autoriteit Persoonsgegevens formeel in gebreke gesteld omdat de toezichthouder de klacht van de bond over Google nog niet heeft afgehandeld. Ook heeft de Consumentenbond samen met zeven andere Europese consumentenorganisaties een brief aan de Ierse toezichthouder gestuurd om vaart in de Google-zaak te maken.

import58-shutterstock_169451723_website

De consumentenorganisaties klaagden bij hun nationale privacytoezichthouders over hoe Google probeert om gebruikers van nieuwe Androidtelefoons de locatiegeschiedenis in te laten schakelen. Daarnaast klaagden de organisaties over het standaard ingeschakeld staan van de functie ‘Web & App Activiteit’. Via deze optie verzamelt Google ook locatiegegevens.

Volgens de consumentenorganisaties verbergt Google cruciale informatie en maakt het gebruik van sturende knoppen. Gebruikers geven daardoor geen vrije, specifieke, geïnformeerde en ondubbelzinnige toestemming voor het verzamelen en gebruiken van locatiegegevens. Daarmee zou Google de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) overtreden. De klachten werden vorig jaar november ingediend, maar er is nog altijd geen resultaat.

Lees verder op Security.nl 


Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel?

Neem dan contact met ons op.