In het menu van de proefversie zit een verborgen schuifbalk, die pas tevoorschijn komt als je met de muis rechts over het scherm beweegt. “Na bladeren naar beneden, verschijnt in beeld de tekst: Laat apps reclame-id gebruiken om advertenties voor u interessanter te maken op basis van uw app-gebruik”, meldt de bond.

De Consumentenbond roept op alle verborgen opties zichtbaar te maken, opdat gebruikers niet onbewust instemmen met reclame-tracking op hun pc. In een eerste reactie noemt Microsoft de conclusies voorbarig en benadrukt het softwarebedrijf dat het gaat om een proefversie. Maar daarmee gaat Microsoft voorbij aan het feit dat er al eerder klachten zijn geuit over de privacy-bescherming van Windows 10. In de standaard instellingen eigent Microsoft zich wel erg veel gegevens toe, vinden velen.

Ook ergeren velen zich aan het opdringen van ongevraagde boodschappen die Windows 10-gebruikers gepresenteerd krijgen. En dan gaat het niet alleen om het pushen van de eigen software, maar ook om verwijzingen naar aanbiedingen van derden in het startmenu, pop-ups in de taakbalk en soms zelfs in het spaarstandscherm.

Veel van degelijke narigheid kun je weren door het uitschakelen van de optie Meldingen weergeven van synchronisatieprovider. Dat is wel even zoeken; Microsoft heeft de mogelijkheid goed verstopt. Het weg te halen vinkje is te vinden door de Verkenner te openen (via de Windows-toets + E), dan het tabje Beeld aan te klikken, en dan uiterst rechts in het lint dat zich daaronder ontvouwt te klikken op Opties. Dan komt het menu Mapopties tevoorschijn, waarin je het tabje Weergave moet kiezen.  Ergens onder in de Geavanceerde instellingen voor Bestanden en mappen die zich dan tonen staat de uit te schakelen optie.

Meer maatregelen waarmee je je kunt vrijwaren van advertenties vind je in dit artikel op PC World. Maar als de methode die de Consumentenbond nu aantrof een voorbode is van wat komen gaat, zullen voortdurend nieuwe maatregelen nodig zijn voor mensen die op hun privacy gesteld zijn en niet steeds ‘getrakteerd’ willen worden op ongevraagde commerciële boodschappen.

Bron: AGconnect.nl