Ga naar de inhoud
1 mei 2020 • Nieuws

Coronaproof maar niet AVG-proof: Temperatuurmeting van personeel en bezoekers

Met je mondkapje op, plastic handschoenen aan en desinfectiegel in je aktetas, ben jij helemaal klaar voor die nieuwe werkdag op kantoor. Je werkplek is vakkundig afgeschermd met plexiglas en je zo geliefde sta-zit-bureau staat op veilige afstand van die van je collega. Aangekomen op kantoor checkt de nieuwe warmtecamera bij de ingang eerst of je geen koorts hebt.

keyboard-895556_1920

Dit leek afgelopen weken even onze nieuwe werkelijkheid te worden. Meerdere bedrijven (waaronder DAF, Tribes) gingen over tot het invoeren van verschillende voorzorgsmaatregelen, waaronder het temperaturen van werknemers en bezoekers middels infrarood thermometers op het voorhoofd of zogenaamde warmtecamera’s.

Stoppen met temperaturen!

Onze privacy toezichthouder trok van de week aan de noodrem. Het is verboden om mensen te temperaturen en daarmee hun gezondheidsgegevens te verwerken. Vanuit de privacywet, de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG), is dit een ernstige overtreding.

Aleid Wolfsen, voorzitter van de AP, zegt: ‘We willen niet over een paar maanden wakker worden in een samenleving met een soort Chinese toestanden, waarin de werkgever voortdurend met je meekijkt en zelfs je zorggegevens kan inzien en daaraan allerlei consequenties kan verbinden.’

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft dan ook te kennen gegeven handhavend op te treden. Hetgeen kan inhouden dat je een boete opgelegd kan krijgen.

Tenzij je arts bent of expliciete toestemming hebt gevraagd, is het verboden om gezondheidsgegevens vast te leggen. Toestemming binnen een arbeidsrelatie is juridisch gezien moeizaam. Een werknemer zal zich gedwongen voelen om de gevraagde toestemming te geven uit angst voor consequenties. Bovendien mag je als werkgever niet vragen naar de gezondheid van je personeel en mag je geen medische gegevens van je personeel verwerken.

Datzelfde geldt voor het vragen van toestemming aan je bezoekers om de temperatuur te meten. Ook je bezoeker kan in een lastig parket komen bij het niet geven van de gevraagde toestemming. Denk aan de onderhoudsmonteur die zijn reparatie niet kan uitvoeren en de chauffeur die zijn lading niet kan lossen. Ook in die verhouding is geen sprake van gelijkwaardigheid, waardoor toestemming niet vrij gegeven kan worden.

Het uit voorzorg controleren van de lichaamstemperatuur van je werknemers en bezoekers voordat zij je bedrijfsterrein of kantoor (mogen) betreden, is wellicht coronaproof maar niet AVG-proof.

Vragen over de privacywetgeving of hulp nodig om alles binnen jouw organisatie op de juiste manier te organiseren? Hier vind je alle privacy diensten die wij aanbieden, uiteraard kan je bij vragen contact met ons opnemen.


Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel?

Neem dan contact met ons op.