Ga naar de inhoud
2 juli 2020 • Nieuws

Datalek bij Marktplaats: gebruikers ingelogd op profielen van anderen

Door een fout in de website van Marktplaats waren gebruikers afgelopen weekend per ongeluk ingelogd op de profielen van anderen. Het datalek is gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens.

Dat bevestigt Marktplaats tegenover RTL Nieuws, dat de afgelopen dagen verschillende meldingen ontving van mensen die zeiden opeens toegang te hebben tot het Marktplaats-account van een onbekende.

import496-datalek-check

Zoekopdrachten en chatgesprekken

Het probleem is ontstaan door een update aan de website die Marktplaats afgelopen weekend heeft doorgevoerd. Toen is iets misgegaan waardoor een aantal gebruikers toegang had tot het account van iemand anders. Daar hadden ze naast de naam, het e-mailadres, de postcode en het telefoonnummer ook toegang tot advertenties, zoekopdrachten, chatgesprekken en betalingen.

Op sociale media en het forum van technologiewebsite Tweakers deden mensen hun beklag. “Ik besloot om even op Marktplaats te kijken, maar toen viel mij iets op: ik was ingelogd op iemands anders account… Ik kon alles doen op het account”, zo schrijft Luuk op het forum. “Omdat ik zelf niet begreep hoe dit mogelijk was heb ik contact opgenomen met de eigenaar van het account. Hij begreep zelf ook niet wat er was gebeurd.”

Datalek

Bij Marktplaats hebben 24 gebruikers gemeld dat ze toegang hadden tot het account van iemand anders. “We hebben hele betrokken gebruikers en zijn het samen met hen gaan oplossen”, zegt de woordvoerder. Het is mogelijk dat het aantal nog hoger ligt, omdat niet iedereen bij Marktplaats aan de bel trekt.

Het probleem is door een nieuwe update opgelost, zo meldt de woordvoerder: “Dit is een groot probleem en had nooit mogen gebeuren. Het waarborgen van de privacy van onze gebruikers is één van onze prioriteiten.” Marktplaats heeft melding gedaan van het datalek bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Getroffen gebruikers moeten volgens de Europese privacywet over het lek worden ingelicht.

Lees meer op rtlnieuws.nl


Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel?

Neem dan contact met ons op.