Ga naar de inhoud
24 juli 2019 • Nieuws

Datalek kost gemiddeld vier miljoen dollar

De gemiddelde kosten van een datalek is de laatste vijf jaar met twaalf procent gestegen en tikt nu af op bijna vier miljoen dollar. Dat blijkt uit onderzoek van IBM. Met name voor kleine en middelgrote ondernemingen is er een flinke stijging in de kosten te zien.
import450-boetes

Uit de studie blijkt dat bij bedrijven die minder dan 500 man personeel hebben, de gemiddelde kosten van een datalek nu op zo’n 2,5 miljoen dollar aftikt. Voor bedrijven die minder dan 50 miljoen dollar jaaromzet draaien, kan dat een levensbedreigende kostenpost zijn. Het gaat om kosten voor onder meer juridische bijstand, verlies van merkwaarde, productiviteitsverlies en klanten die afhaken.

Het blijkt ook dat een datalek vaak nog jaren blijf nazinderen. Ongeveer twee derde van de kostprijs komt boven in het eerste jaar, maar in het tweede en derde jaar is dat nog steeds respectievelijk 22 en 11 procent. Zeker in uiterst gereguleerde bedrijfstakken zoals gezondheid, financiële diensten, energie en farmacie laten die kosten zich lang voelen.

Ongeveer de helft van alle datalekken komt ook voort uit cybercrime, zo weet IBM. Dat soort lekken kosten gemiddeld een miljoen dollar meer dan wanneer een ongeluk aan de basis van het lek lag. Hoe meer data wordt buitgemaakt, hoe duurder ook de kostprijs voor een bedrijf. Een verlies van meer dan een miljoen datarecords komt op zo’n 42 miljoen dollar aan kosten. Vijftig miljoen records die verloren gaan, komt op een verliespost van 388 miljoen.

Lees verder op Computable


Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel?

Neem dan contact met ons op.