Tinder, een van de meest gebruikte datingapps in Nederland, schendt de privacy van gebruikers. De voorwaarden zijn ‘veel te vaag en te breed’ geformuleerd, concludeert de Consumentenbond in een maandag verschenen onderzoek. Volgens de bond stuurt Tinder ook allerlei persoonlijke gegevens uit Facebook-accounts van gebruikers door naar derden.

Consumenten die de app willen gebruiken, moeten tijdens het installeren hun account koppelen aan Facebook. Tinder vist vervolgens het e-mailadres, de profielnaam, vriendenlijst, geboortedatum, geslacht, arbeidsverleden, seksuele voorkeur, foto’s, video’s en vind-ik-leuks uit Facebook. Ook behoudt Tinder zich het recht voor deze gegevens door te sturen aan derden zoals adverteerders en handelaren in persoonsgegevens.

Maar welke andere bedrijven en organisaties dat zijn, is geheel onduidelijk. Ook zou niet duidelijk zijn wat Tinder met de informatie van gebruikers doet – onder meer flirtgedrag in de datingapp zelf – als ze hun account verwijderen. 

Nadere stappen

‘In de algemene voorwaarden van Tinder geven gebruikers feitelijk toestemming om voor eeuwig van alles te doen met hun persoonlijke gegevens, zoals chats, foto’s en video’s. Dit is extra kwalijk omdat kinderen vanaf dertien jaar al gebruik kunnen maken van Tinder’, zegt Bart Combée, directeur van de Consumentenbond. ‘Bovendien kan Tinder zijn privacyvoorwaarden aanpassen zonder gebruikers daarover te informeren.’ Gebruikers van Tinder kiezen kandidaten voor een mogelijke afspraak door foto’s van andere gebruikers te selecteren of juist te verwijderen. Dit gebeurt door naar links of rechts te ‘swipen’.

De Consumentenbond heeft de toezichthouder Autoriteit Persoonsgegevens geïnformeerd over de resultaten van het onderzoek en bestudeert verder hoe het Tinder kan aanspreken.

Bron: Volkskrant.nl