‘Voor Europese bedrijven is dit problematisch’aldus Jitty van Doodewaerd van de DDMA. ‘Als Europa formeel besluit dat gegevens uitgewisseld mogen worden met een land buiten de EU, kan deze beslissing voortaan altijd teruggedraaid door de nationale privacy toezichthouders. Begint een bedrijf er dan nog aan?’

De uitspraak kan ook de nodige consequenties hebben voor Amerikaanse bedrijven als Google en Facebook. Die zullen eigen datacenters moeten inrichten voor Europese data.

Nederlandse organisaties wisselen persoonsgegevens van klanten uit met bedrijven in de VS, bijvoorbeeld omdat zij gebruikmaken van clouddiensten, SaaS of marketingacties uitvoeren via Social Media.

Nederlandse bedrijven maken en masse gebruik van Amerikaanse dienstverleners. Van Doodewaerd: ‘Zij zitten in de Google of Microsoft cloud, gebruiken Salesforce voor hun CRM en Facebook en Twitter voor hun marketingacties. Nu het fundament onder Safe Harbor weg is, betekent dit dat Nederlandse bedrijven afzonderlijke afspraken moeten maken over gegevensbescherming met de dienstenleveranciers. Dit is niet werkbaar en haalbaar voor het MKB. Europa moet met een betere oplossing komen’.

Bron: Emerce.nl