Ga naar de inhoud
17 oktober 2019 • Nieuws

De Belastingdienst geeft alle 1,3 miljoen zzp’ers een nieuw btw-nummer dat meer privacy biedt

De Belastingdienst gaat nieuwe btw-nummers uitdelen voor eenmanszaken. Alle 1,3 miljoen zzp’ers in Nederland krijgen nog deze maand een brief met het nieuwe nummer waar om de privacy beter te waarborgen geen persoonlijk bsn-nummer meer in is verwerkt.

wes-hicks-480398-unsplash

Volgens de fiscus heeft de eerste groep zijn nieuwe btw-id, dat bestaat uit een reeks van 14 tekens, deze donderdag ontvangen. Ondernemers moeten het nieuwe nummer vanaf 1 januari 2020 vermelden op hun facturen en op hun website. Nu zijn de btw-nummers van zzp’ers nog afgeleid van hun bsn-nummer.

De meeste zzp’ers doen eens per kwartaal btw-aangifte, maar soms moeten ze de btw-aangifte maandelijks of jaarlijks doen. Dat beslist de Belastingdienst en dat hangt af van het bedrag dat gemiddeld aan btw moet worden afgedragen.

Bij een eenmanszaak hoeven ondernemers in tegenstelling tot bij andere rechtsvormen over hun winst alleen maar inkomstenbelasting te betalen. Ze hoeven ook niet hun jaarrekening te laten goedkeuren door een accountant, kunnen zelf belastingaangifte doen en er is geen belemmering voor het in dienst nemen van medewerkers, legt ZZP Nederland uit. Maar keerzijde daarvan is dat eenpitters wel met hun privévermogen aansprakelijk zijn voor eventuele schulden van hun bedrijf.

Lees verder op Businessinsiders.nl 


Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel?

Neem dan contact met ons op.