CDA-Kamerleden Van den Berg en Van Dam hadden de minister vragen gesteld naar aanleiding van berichtgeving dat Apple data van Siri-gebruikers met een extern bedrijf deelt. Net als andere techbedrijven laat Apple opnames die via de eigen spraakassistent Siri zijn opgenomen door mensen beluisteren. Vanwege de ontstane ophef is Apple hier tijdelijk mee gestopt en heeft het beluisteren van opgenomen Siri-audio door mensen opt-in gemaakt.

Van den Berg en Van Dam wilden van Dekker weten of de Autoriteit Persoonsgegevens al eerder bekend was met de vermeende privacyschending door Apple. “Het fenomeen van afluisteren via smart speakers was bij de Autoriteit Persoonsgegevens bekend”, antwoordt de minister. Die stelt dat indien het verwerken van opgenomen audio zonder juiste rechtsgrondslag plaatsvindt zoals de berichtgeving suggereert, dat niet alleen kwalijk is, maar ook onrechtmatig.

Dekker voegt toe dat het delen van persoonsgegevens met derden niet per definitie een kwalijke zaak is. “Het is van belang dat bedrijven binnen de geldende wet- en regelgeving persoonsgegevens kunnen delen met derde partijen, zodat zij deze gegevens kunnen analyseren om bepaalde producten of bedrijfsprocessen te optimaliseren.”

“Privacyprobleem”

De CDA-Kamerleden vroegen de minister ook of de verschillende incidenten met smart speakers op een “privacyprobleem” in de techsector duiden. Daar is de minister het niet mee eens: “Het feit dat zich een aantal incidenten bij verschillende bedrijven heeft voorgedaan, wijst niet direct op een ‘privacyprobleem’ in de gehele sector.” Wel stelt Dekker dat het erop lijkt dat meerdere bedrijven bij het analyseren van spraakgegevens voor productverbetering niet binnen de wettelijke kaders zijn gebleven.

Lees verder op Security.nl