Ga naar de inhoud
4 maart 2019 • Nieuws

Duitse privacywaakhond: uploadfilters leiden tot aanzienlijke privacyproblemen

De directeur van de Duitse privacywaakhond zegt dat de komende EU-auteursrechtrichtlijn tot aanzienlijke databeschermingsproblemen kan leiden. Hij stelt dat door uploadfilters een scenario dreigt van enkele grote partijen die in toenemende mate data van gebruikers zullen verzamelen.

import484-shutterstock_135169085_slot_1

In zijn positie als hoofd van de Bundesbeauftragte für den Datenschutz und Informationsfreiheit erkent Ulrich Kelber dat de nieuwe EU-auteursrechtrichtlijn uploadfilters niet verplicht stelt, maar dat de richtlijn in de praktijk wel tot de instelling van deze filters zal leiden. Hij stelt dat met name kleine platforms en serviceproviders niet in staat zijn licentieovereenkomsten te sluiten met alle denkbare rechthebbenden.

Daarnaast zijn deze kleinere partijen volgens hem ook niet in staat om hun eigen uploadfilters in te stellen, wat Kelber omschrijft als een ‘immense programmeeropgave’. In plaats daarvan zullen ze terugvallen op tools, filters en technologie van grote it-bedrijven, zoals dat nu ook al gebeurt bij andere zaken zoals analysetools, waarbij de bouwstenen van Facebook, Amazon en Google door vele apps, websites en diensten gebruikt worden, schrijft de directeur.

Uiteindelijk zal een dergelijk door hem genoemd ‘oligopolie’ ervoor zorgen dat er minder leveranciers voor filtertechnieken komen, waardoor deze kleine groep min of meer al het internetverkeer van relevante platforms en diensten beheert, aldus Kelber. Daarmee krijgen ze volgens hem verreikende informatie over alle gebruikers in handen.

De directeur stelt dan ook dat de huidige plannen voor de EU-auteursrechtrichtlijn als bijeffect een ‘acuut gevaar’ met zich meebrengen, namelijk een verdere concentratie van data in het geval van een oligopolie van providers. Kelber vindt dat juist het tegenoverstelde bereikt moet worden, zeker tegen de achtergrond van het recente besluit van het Bundeskartellamt, dat in januari Facebook beval te stoppen met het verzamelen van bepaalde gegevens in Duitsland.

Lees verder op Tweakers.net 


Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel?

Neem dan contact met ons op.