Ga naar de inhoud
7 maart 2024 • Nieuws

Duizenden gestolen Nederlandse paspoorten gepubliceerd op dark web

Duizenden gestolen paspoorten zijn sinds kort te vinden op het dark web, het verborgen deel van het internet. Deze documenten, die criminelen misbruiken voor identiteitsfraude en oplichting, zijn de afgelopen maanden buitgemaakt bij ransomware-aanvallen op Nederlandse bedrijven.

Paspoort NL

Het gaat in totaal om ruim 5100 digitale kopieën van identiteitsbewijzen die op het dark web zijn gepubliceerd. RTL Nieuws monitorde een jaar lang alle ransomware-aanvallen en de data die daarbij zijn gestolen, en brengt voor het eerst de daadwerkelijke schade van deze vorm van cybercriminaliteit in kaart.

Ook andere zeer gevoelige documenten van vele duizenden Nederlanders, zoals rekeningafschriften, salarisstroken en echtscheidingspapieren, zijn op het dark web te vinden. Met deze documenten kunnen kwaadwillenden identiteitsfraude plegen en op jouw naam een bankrekening, lening of telefoonabonnement zetten.

RTL Nieuws sprak met gedupeerden en het merendeel wist niet dat zijn of haar gevoelige gegevens en documenten op het dark web staan. Zij vrezen nu dat hun identiteit vroeg of laat wordt misbruikt door criminelen.

Documenten op het dark web

De gegevens zijn te vinden op het dark web, het ondergrondse deel van het internet waar veel criminaliteit plaatsvindt. De documenten zijn buitgemaakt bij ransomware-aanvallen. Als een bedrijf weigert losgeld te betalen, publiceren de criminelen de gestolen gegevens. Alleen al daarmee dreigen zorgt ervoor dat veel bedrijven toch betalen.

Niet alleen de digitaal gegijzelde bedrijven zijn slachtoffer van deze criminelen. Ook medewerkers en klanten zijn de dupe omdat veelal hun privégegevens worden gestolen en gepubliceerd. Zij krijgen te maken met identiteitsfraude, hacks en oplichting, omdat ze een gemakkelijker doelwit zijn – hun hele digitale leven ligt immers op straat.

De hoeveelheid gestolen documenten baart ook de Autoriteit Persoonsgegevens ‘grote zorgen’ omdat de gevolgen voor slachtoffers ‘bijzonder ingrijpend’ kunnen zijn.

Gedupeerden weten van niets

Veel gedupeerden zijn niet op de hoogte dat hun privéinformatie en gevoelige documenten zijn gestolen. Zo ook bij Teun*: zijn paspoortkopie, bankrekeningafschrift en loonstrook – documenten die bij criminelen zeer gewild zijn – staan op het dark web. “Ik schrik hier enorm van”, vertelt hij aan RTL Nieuws. “Dit had ik moeten weten, want dan had ik actie kunnen ondernemen.”

Bron: rtlnieuws.nl


Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel?

Neem dan contact met ons op.