Ga naar de inhoud
26 november 2018 • Nieuws

Eerste AVG-boete in Nederland zal niet lang meer op zich laten wachten

Een Duits chatplatform heeft een boete van € 20.000 opgelegd gekregen vanwege het overtreden van de Europese privacywet GDPR, in Nederland bekend als de AVG. Volgens de Duitse krant Der Spiegel gaat het om het socialmediadienst Knuddels, met 1,2 miljoen unieke gebruikers. De chatdienst heeft wachtwoorden van gebruikers in platte tekst (dus ongecodeerd) opgeslagen. Door de wachtwoorden onveilig op te slaan heeft het bedrijf de AVG geschonden.

import333-klok

Nu de eerste AVG-boete bij onze Oosterburen is opgelegd is het de verwachting dat het ook in Nederland niet lang meer zal duren voordat bedrijven die in overtreding zijn beboet worden door de Nederlandse privacywaakhond, de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). Dit is in lijn met de voorspelling van Giovanni Buttarelli, data protection supervisor van de Europese Unie (EU). In een interview met TechCrunch begin oktober vertelde Buttarelli dat hij voor het einde van 2018 de eerste boetes verwacht.

Ook MKB-ondernemers en zzp’ers kunnen boetes krijgen

De AVG geldt voor alle bedrijven, verenigingen en stichtingen die persoonsgegevens verwerken. Ook MKB-ondernemers en zzp’ers, want iedereen houdt structureel wel een klantenbestand of salarisadministratie bij. Volgens de toezichthouder is het beschermen van privacy en persoonlijke informatie een ‘grondrecht’ en ‘essentieel’. Daarom zal de AP ook ver gaan in de handhaving van de wet.

Lees verder op Dutchcowboys.nl 


Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel?

Neem dan contact met ons op.